Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: H Eλλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλο πόνο - Η σύγκριση με Τουρκία και Αργεντινή

Commerzbank: H Eλλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλο πόνο - Η σύγκριση με Τουρκία και Αργεντινή
Παρά τα επώδυνα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που έλαβε η Ελλάδα - τα οποία είναι πολύ περισσότερα από όσα έλαβαν άλλες αναδυόμενες οικονομίες - το ελληνικό χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη
Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι σε θέση πλέον να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, προειδοποιεί ξεκάθαρα, σε νέα έκθεσή της, η Γερμανική τράπεζα Commerzbank.
Αυτό γίνεται ακόμη πιο εύκολα αντιληπτό, αν σκεφτεί κανείς πως η Ελλάδα δεν διαθέτει ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία, προκειμένου να στηρίξει το νούμερο 1 εξαγώγιμο προϊόν της, το οποίο δεν είναι άλλο από τον τουρισμό.
Ο τουρισμός άλλωστε έχει αποδειχθεί πως είναι ένας κλάδος που μπορεί να δώσει ανάσα στην οικονομία, όπως έχει αποδειχθεί στις περιπτώσεις της Τουρκίας, της Αργεντινής και της Ταϊλάνδης.
Παρά τα επώδυνα μέτρα δημοσιονομικής που έλαβε η Ελλάδα - τα οποία είναι πολύ περισσότερα από όσα έλαβαν άλλες αναδυόμενες οικονομίες - το ελληνικό χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη (στο 175% του ΑΕΠ), το ελληνικό ΑΕΠ δεν έχει ανακάμψει σημαντικά, τα ποσοστά της ανεργίας προκαλούν ίλιγγο, ενώ οι εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζονται.
Αυτό που δεν μπορεί να αντιληφθεί η Ελλάδα είναι το πόσο σημαντικό είναι για μια χώρα να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα.
Είναι ενδεικτικό ότι η Τουρκία, μέσω της παραγωγής υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, κατόρθωσε να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 35% από το δυσθεώρητο 100% και χωρίς μάλιστα να χρεοκοπήσει.
Στον αντίποδα, η Αργεντινή δεν κατόρθωσε να ανορθώσει την οικονομία της, προχωρώντας στη μεγαλύτερη χρεοκοπία που έχει σημειωθεί ποτέ σε αναδυόμενη χώρα.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Μετά από μια απλή σύγκριση με τις αναδυόμενες χώρες, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει ήδη περάσει πάρα πολλά για να αντέξει περισσότερο πόνο.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 19 Μαίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης