Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα πρώτα σημεία της συμφωνίας: Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για πάνω από 35 χιλ - Οι στόχοι για το πλεόνασμα

Τα πρώτα σημεία της συμφωνίας: Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για πάνω από 35 χιλ - Οι στόχοι για το πλεόνασμα
Επανέρχονται από το 2017 οι υψηλοί στόχοι στα πλεονάσματα
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια με τα μέτρα στα οποία φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Την ίδια στιγμή, επανέρχονται από το 2017 οι υψηλοί στόχοι στα πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ από 1% για το 2015 και 1,5% του ΑΕΠ για το 2016, ενώ «παγώνουν» οι 15.000 προσλήψεις μετά από απαίτηση του ΔΝΤ.                            
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο τραπέζι των συζητήσεων, μαζί με το μείζον θέμα του ΦΠΑ, βρίσκεται και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία φαίνεται να λαμβάνει τελικώς μόνιμο χαρακτήρα, αντί να καταργηθεί.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο παραμένει αλλά πρόκειται να επανέλθει στα προ της 1-1-2015 επίπεδα για εισοδήματα άνω των 35.000 τα οποία σ' αυτή την περίπτωση θα απολέσουν την έκπτωση του 30% που είχε αποφασιστεί για φέτος.
Όσον αφορά στο ΦΠΑ, το παιχνίδι της «κολοκυθιάς» για τον ενιαίο συντελεστή καλά κρατεί αφού για κάθε εξαίρεση που ζητάει η ελληνική πλευρά οι εμπειρογνώμονες των δανειστών ανεβάζουν όλο και ψηλότερα τον συντελεστή.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι σημερινοί συντελεστές (23%, 13%, 6,5%) θα καταργηθούν και στη θέσης τους θα μπουν δύο συντελεστές: ο ενιαίος και ένας χαμηλός στον οποίο θα ενταχθούν σίγουρα τα φάρμακα και ορισμένα άλλα προϊόντα (ψωμί, γάλα, αυγά κλπ), τα οποία βαρύνουν ιδιαίτερα το «καλάθι» της νοικοκυράς.
Σε ότι αφορά την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το νέο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει κατάργηση της  έκπτωσης του 30% μόνο για τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.  
Στον αντίποδα, διατηρείται η έκπτωση που τέθηκε από φέτος σε ισχύ για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα και μέχρι αυτό το όριο.
Από την επαναφορά των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα αρχικά επίπεδα μόνο για όσους βρίσκονται στα ρετιρέ της κλίμακας η κυβέρνηση στοχεύει σε εισπράξεις 200 με 220 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν.
Οι επιβαρύνσεις δεν περιορίζονται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά αφορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ που θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο ένα «καλό όριο» πάνω από το οποίο η έκτακτη εισφορά δεν πρέπει να είναι ψαλιδισμένη.
Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά το 2010 που ξεκίνησε η εφαρμογή του σκληρού αυτού μέτρου η έκτακτη  εισφορά επιβάλλεται μειωμένη κατά 30% σε όλα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, 2% για εισοδήματα από 20.001 έως 50.000 ευρώ, 3% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ και 4% για υψηλότερα εισοδήματα.
Οι συντελεστές δεν επιβάλλονται κλιμακωτά αλλά στο συνολικό εισόδημα, ενώ το κόστος από τη μείωση φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό που τα προηγούμενα χρόνια απέδιδε περί τα 1,4 δις. ευρώ.           
Επίσης, το ψαλίδι κατά 30% στην έκτακτη εισφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2015 οδήγησε σε αύξηση των μηνιαίων αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων.
Αυτές ξεκινούν από 3 ευρώ για όσους βρίσκονται στην κόψη της έκτακτης εισφοράς, με ετήσιες καθαρές αποδοχές ελάχιστα πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ και 20 ευρώ τον μήνα για μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα άνω των  40.000 ευρώ.
Με τα νέα σενάρια οι τελευταίοι φορολογούμενοι χάνουν την έκπτωση.
Οι επερχόμενες αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ και της έκτακτης εισφοράς πρόκειται να κλειδώσουν στον τρίτο και άκρως καθοριστικό κύκλο των συζητήσεων που έχει ξεκινήσει η ελληνική πλευρά με τους δανειστές.       
Μετά την τετράμηνη διελκυστίνδα η διαπραγμάτευση έχει μπει στην τελική ευθεία με την ελληνική πλευρά να ποντάρει σε άμβλυνση των πιέσεων για να μπορέσει να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία.
Στο ελληνικό στρατόπεδο θεωρούν ότι έχουν κάνει αρκετές υποχωρήσεις και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, όπως στην αναθεώρηση των συντελεστών του ΦΠΑ, στη φορολογική διοίκηση και στο πτωχευτικό δίκαιο («κόκκινα» δάνεια), και ότι... ήγγικεν η ώρα να πράξουν το ίδιο και οι τρεις θεσμοί ( Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) για να μπορέσουν να ξεπεραστούν οι προβληματικές ζώνες.
Αυτό θα είναι και το βασικό επιχείρημα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στις επαφές που θα έχει εκ του σύνεγγυς με τους πιστωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα Χουλιαράκη προσέρχεται σε αυτές με τη λογική της «οριστικής εκκαθάρισης» των διαφορών που χωρίζουν τα δύο μέρη και οι οποίες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γεφυρωθούν για να μπορέσει η Αθήνα να ξεπεράσει τη σοβαρή κρίση της χρηματοδότησης.
Το κλίμα των συζητήσεων στη βελγική πρωτεύουσα δεν θα είναι και το καλύτερο για την ελληνική πλευρά που θα πρέπει αντέξει στις νέες πιέσεις των υψηλόβαθμων κλιμακίων των θεσμών για άμεσες αποφάσεις στα εργασιακά, στις συντάξεις, στη δημοσιονομική πολιτική για το 2015 αλλά και στα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, για τα οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει τραβήξει «κόκκινες γραμμές».
Θεωρητικά αυτές δεν υπάρχουν, έχουν «ξεθωριάσει» όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πράξει το αντίθετο.
Μόνο τα μέτρα των 14 δις. ευρώ που προωθούνται για την διετία 2015 - 2016 αποτελούν ένα «λογαριασμό» που θα δώσει την χαριστική «βολή» στα νοικοκυριά και τον οποίο θα είχε καταγγείλει  ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βρισκόταν ακόμη στην αντιπολίτευση.
Τώρα που είναι κυβέρνηση λαμβάνει τα ίδια σκληρά μέτρα με το email Χαρδούβελη για να μπορέσει να σταθεί όρθια η ελληνική οικονομία και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
 
Τι προέβλεπε το περίφημο mail Χαρδούβελη

1. Ενοποίηση συντελεστών ΦΠΑ
2. Αύξηση του ΦΠΑ σε τουριστικές επιχειρήσεις από 6,5% στο 13%, αντί για αύξηση ΦΠΑ σε νησιά.
3. Εφαρμογή «λοταρίας» με κληρώσεις αποδείξεων
4. Μείωση επικουρικών συντάξεων.
5. Ανασχεδιασμός του ΕΚΑΣ
6. Επαναφορά της έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης στα αρχικά επίπεδα ( κατάργηση της έκπτωσης του 30%)
7. Κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων  (15ετία)
8.  Αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια   
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης