Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Aιφνίδια υποβάθμιση της Ελλάδας σε CCC - Κίνδυνος χρεοκοπίας

DBRS: Aιφνίδια υποβάθμιση της Ελλάδας σε CCC - Κίνδυνος χρεοκοπίας
Στις 12 Ιουνίου αναμενόταν η απόφαση του DBRS για την αξιολόγηση της Ελλάδας, ωστόσο η κρισιμότητα των στιγμών επιταχύνει τις εξελίξεις

Σε αιφνίδια υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε CCC προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, με αρνητικές προοπτικές (negative trends - αρνητικές τάσεις).
Η υποβάθμιση κρίνεται αιφνιδιαστική, γιατί σύμφωνα με το επίσημο οικονομικό ημερολόγιο του οίκου, δεν αναμενόταν σήμερα απόφαση για την αξιολόγηση της Ελλάδας.
Η απόφαση του DBRS για την αξιολόγηση της Ελλάδας αναμενόταν στις 12 Ιουνίου.
Να σημειωθεί επίσης πως, μπορεί ο DBRS να συνιστά έναν μικρότερο οίκο σε σχέση με τους τρεις ισχυρούς (S&P, Fitch, Moοdy's), ωστόσο οι αξιολογήσεις του χρήζουν πλέον αυξημένης προσοχή, καθώς επί ευρωπαϊκού εδάφους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει υπόψιν της τις αξιολογήσεις του DBRS, κατά τη διαδικασία καθορισμού των όρων και των κριτηρίων για την αποδοχή εγγυήσεων (collaterals).
Όπως εξηγεί ο οίκος στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, η απόφασή του να παραβιάσει το οικονομικό του ημερολόγιο οφείλεται στην αύξηση της αβεβαιότητας για τις πολιτικές που προτίθεται να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στην ικανότητα της χώρας να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της.
Η ανησυχία του οίκου για την ικανότητα της Ελλάδας να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έχει αυξηθεί, σχολιάζουν χαρακτηριστικά στην έκθεσή τους οι αναλυτές του DBRS.
Ο οίκος επαναλαμβάνει πως η αβεβαιότητα αναφορικά με την ικανότητα Ελλάδας και δανειστών να καταλήξουν σε συμφωνία έχει ενισχυθεί σημαντικά.
Όπως σημειώνει, χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, δεδομένου και του αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές.
Κατά τον οίκο, ένα νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα είναι αναγκαίο για την Ελλάδα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της χώρας σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Όπως προσθέτει ο οίκος, η απόφασή του να δώσει αρνητικές προοπτικές στην αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τον κίνδυνο η χώρα να μην κατορθώσει να καταβάλλει κάποια δόση για την αποπληρωμή του χρέους προς τους επίσημους δανειστές της.
Κατά τον οίκο, είναι πιθανή μια χρεοκοπία της Ελλάδας απέναντι στις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της, κατά τις επόμενες εβδομάδες.
Εάν υπάρξει χρεοκοπία, τότε θα ενισχυθεί το φαινόμενο εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και θα υπονομευθεί έτι περαιτέρω κάθε προοπτική για την ανάπτυξη της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης