Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΣΕΤΕ: Αύξηση +23% στον όγκο απασχόλησης του τουριστικού κλάδου το 2014

tags :
ΣΕΤΕ: Αύξηση +23% στον όγκο απασχόλησης του τουριστικού κλάδου το 2014
"Οποιαδήποτε μείωση της τουριστικής δραστηριότητας θα επιφέρει σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στα εισοδήματα και στην κοινωνική ασφάλιση"
Κατά 23% αυξήθηκε ο όγκος απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ και του ΣΕΤΕ.
Ειδικότερα, ο όγκος απασχόλησης (ημέρες εργασία) στον κλάδο του ορισμού αυξήθηκε κατά +23% ενώ οι αποδοχές των εργαζομένων ενισχύθηκαν κατά 500 εκ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2014 κατεγράφησαν 137 χιλιάδες θέσεις (+36%) μισθωτής εργασίας επιπλέον σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013, ξεπερνώντας τις 500 χιλιάδες, αριθμός που αποτελεί το 1/3 της συνολικής απασχόλησης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Κατά τη διάρκεια του 2014, οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα ανήλθαν στα 3, 8 δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 500 εκατ. σε σχέση με το 2013.
Ο μέσος μισθός στη διαμονή υπερέβη τα 1000 ευρώ.
Οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το 1,6 δισ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών εσόδων του Οργανισμού, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας.
Από τα παραπάνω δεδομένα συνάγεται ότι οποιαδήποτε μείωση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα, που θα προέλθει από τυχόν περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις ή την έλλειψη σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, θα επιφέρει σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στα εισοδήματα και στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης