Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η Βουλγαρία θα πληγεί από ένα Grexit – Μεγάλη η έκθεσή της μέσω τραπεζών και εξαγωγών

Morgan Stanley: Η Βουλγαρία θα πληγεί  από ένα Grexit – Μεγάλη η έκθεσή της μέσω τραπεζών και εξαγωγών
Μικρότερες οι συνέπειες για Ρουμανία και Σερβία
Η Βουλγαρία έχει περισσότερα να χάσει, σε σχέση με τους νοτιοανατολικούς ευρωπαίους γείτονές της, τη Ρουμανία και τη Σερβία, σε μια πιθανή κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει στην σημερινή της ανάλυση η Morgan Stanley.
"Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, με το μεγαλύτερο μερίδιο των ξένων αξιώσεων να είναι στη Βουλγαρία", ανέφερε η Morgan Stanley.
"Ενώ η άμεση οικονομική επίπτωση ενός Grexit φαίνεται διαχειρίσιμη, οι τράπεζες είναι μακράν το πιο σοβαρό δυναμικό κανάλι μετάδοσης".
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου το 14% των δραστηριοτήτων τους, κατά μέσο όρο, στις νοτιοανατολικές ευρωπαϊκές αγορές.
Επίσης, έχουν ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 25% και οι λειτουργίες τους χρηματοδοτούνται με καταθέσεις ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ.
Οι ελληνική τράπεζες αποτελούν το 33% των ξένων αξιώσεων στη Βουλγαρία, το 18% στη Ρουμανία και το 23% στη Σερβία.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, υπάρχει κίνδυνος μεγάλων εκροών καταθέσεων ως βασικός μηχανισμός μετάδοσης του κινδύνου.
Σε περίπτωση έλλειψης ρευστότητας, οι ελληνικές θυγατρικές στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία θα προκαλέσουν πιθανώς την ανάγκη στις τοπικές αρχές να παρέμβουν.

Η έκθεση των εξαγωγέων

Η Βουλγαρία είναι επίσης περισσότερο εκτεθειμένη στην Ελλάδα, καθώς οι εξαγωγές της προς τη γειτονική χώρα είναι περίπου στο 7% του συνόλου, ή 3,8% του ΑΕΠ.
Στη Σερβία και τη Ρουμανία οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 1,4% και 1,1% του συνόλου, αντίστοιχα, και 0,4% και 1,1% της οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με την έκθεση.
"Ένας πιθανός τραπεζικός πανικός στις ελληνικές τράπεζες θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά ελλείμματα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και το χρέος τους", δήλωσε η Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης