Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Αποπληρώνει νωρίτερα στο ΔΝΤ μέρος της βοήθειας, αν και κινδυνεύει από τη φτώχεια

Πορτογαλία: Αποπληρώνει νωρίτερα στο ΔΝΤ μέρος της βοήθειας, αν και κινδυνεύει από τη φτώχεια
Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αναφέρει ότι διαθέτει «οικονομικό μαξιλάρι» για τη διασφάλιση μισθών και συντάξεων
Την αποπληρωμή, νωρίτερα του προγραμματιζόμενου, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενός μέρους της βοήθειας που έλαβε η Πορτογαλία, ανακοίνωσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Pedro Passos Coehlo (Πέδρο Πάσος Κοέλιο), όπως αναφέρει δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Mundo.
Τον Φεβρουάριο του 2015, η Πορτογαλία επέστρεψε νωρίτερα περί τα 14 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, σχεδόν το ήμισυ του δανείου που έλαβε από το Ταμείο.
Η Πορτογαλία αναμένει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες προκειμένου να προχωρήσει στη νέα αποπληρωμή, καθώς για την επιστροφή των χρημάτων προς το ΔΝΤ νωρίτερα του προγραμματισμένου απαιτείται η συμφωνία των χωρών μελών της Ε.Ε., καθώς αυτή θα πρέπει να είναι αναλογική προς όλους τους πιστωτές.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα η πορτογαλίδα υπουργός Οικονομικών, Maria Luis Albuquerque, είχε αναφέρει ότι η Πορτογαλία διαθέτει ένα «οικονομικό μαξιλάρι», που διασφαλίζει την αποπληρωμή των μισθών και συντάξεων.
Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η συντηρητική κυβέρνηση της Λισαβόνας προσπαθεί να επιστρέψει τα οφειλόμενα προς το ΔΝΤ, τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Πορτογαλία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία έχει αυξηθεί ο κίνδυνος φτώχειας, πάνω ακόμη και από την Ελλάδα.
Το 2013 ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε κατά 2,1%, στο 27,4% του πληθυσμού, σχεδόν το ένα τρίτο των Πορτογάλων, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση της Ε.Ε.
Αν αυτό μεταφραστεί σε νούμερα, περισσότερα από 2,8 εκατ. Πορτογάλοι κινδυνεύουν από τη φτώχεια, εκ των οποίων περισσότεροι από 640.000 είναι παιδιά και νέοι.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης