Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το ποσό των 9,8 εκ. δολ. καλείται να καταβάλλει σε Έλληνα επιχειρηματία η Credit Agricole

FT: Το ποσό των 9,8 εκ. δολ. καλείται να καταβάλλει σε Έλληνα επιχειρηματία η Credit Agricole
O Έλληνας επιχειρηματίας είχε καταγγείλει την Credit Agricole για ελλιπή έλεγχο των πελατών της στις αρχές του 2000
Το ποσό των 9,8 εκ. δολαρίων καλείται να καταβάλλει η Credit Agricole στην ελληνική οικογένεια Μιχαηλίδη, λόγω της καταδίκης της γαλλικής τράπεζας σε υπόθεση ύποπτων συναλλαγών και ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, το δικαστήριο δικαίωσε την ελληνική οικογένεια, η οποία είχε καταγγείλει την Credit Agricole για ελλιπή έλεγχο των πελατών της στις αρχές του 2000.
Η υπόθεση εστιάζει στον πρώην συνεργάτη της οικογένειας Μιχαηλίδη, τον Robin Symes, ο οποίος πούλησε ορισμένα έπιπλα - αντίκες έναντι 15 εκ. δολαρίων το 2000.
Στη συνέχεια, τα συγκεκριμένα χρήματα φαίνεται πως υπεξαιρέθηκαν από τον Robin Symes.
Ακολουθώντας μία σειρά περίπλοκων συναλλαγών, περίπου 10 εκ. δολάρια κατέληξαν σε υποκατάστημα της Credit Agricole στο Γιβραλτάρ.
«Όλες αυτές οι συναλλαγές συνιστούν μέρος ενός δόλιους συστήματος που επινοήθηκε από τον Robin Symes» αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου του Γιβραλτάρ.
Η ελληνική οικογένεια μόλις ανακάλυψε την πώληση των επίπλων, στις αρχές του 2001, ξεκίνησε μία πολλαπλή νομική διαδικασία σε Αγγλία, Ελλάδα και Γιβραλτάρ εναντίον της Credit Agricole.
Το δικαστήριο δεν κατάφερε αρχικά, να τεκμηριώσει την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων εναντίον του Robin Symes ή της τράπεζας.
Όμως, ο Robin Symes καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης, λόγω ασέβειας προς το δικαστήριο.
Αξίζει να σημειωθεί πως π Robin Symes συστήθηκε στην Credit Agricole μέσω του Edmond Tavernier, διευθυντή του ελβετικού βραχίονα της Credit Agricole.
Ο Edmond Tavernier, ο οποίος αποτελεί σύμβουλο τον Γάλλου δισεκατομμυριούχου Liliane Bettencourt, εκτέλεσε στη συγκεκριμένη δίκη χρέη δικηγόρου του Robin Symes.
Το δικαστήριο ωστόσο, επανήλθε και με νέα του απόφαση καθιστούσε σαφές πως η γαλλική τράπεζα ήταν υποχρεωμένη να ερευνήσει τις καταγγελίες της οικογένειας Μιχαηλίδη περί ξεπλύματος χρήματος.
Έτσι, δικαίωσε τους Έλληνες επιχειρηματίες και επιδίκασε πρόστιμο 9,8 εκ. δολαρίων στην Credit Agricole.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης