Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το επιχειρείν βρίσκεται στο μηδέν εξαιτίας της αβέβαιης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές

Το επιχειρείν βρίσκεται στο μηδέν εξαιτίας της αβέβαιης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές
Η ICAP Group κυκλοφόρησε την 6 επιχειρηματική έκδοση με τίτλο « 40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας 2015»
Σε «χειμερία νάρκη» βρίσκεται η εγχώρια επιχειρηματικότητα.
«Δεν κουνιέται φίλο.
Είναι όλα παγωμένα».

Με τις φράσεις αυτές περιγράφουν υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων το δούναι και  λαβείν της εγχώριας επιχειρηματικότητας.
Δεν πληρώνει  κανένας - κανέναν.
Με τη  φράση αυτή κλείνει  ο κύκλος της  επιχειρηματικής συζήτησης.
Το κλίμα ασφυξίας έχει ως πηγή την βραχυπρόθεσμη πορεία της χώρας και κυρίως τίθεται το ερώτημα τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι προβλέψεις των επιχειρηματιών διατυπώνονται με  αρνητικό περιεχόμενο.
Ο μεγάλος τους φόβος είναι μήπως η εξαετής ύφεση γίνει επταετής και δημιουργηθεί περιβάλλον «πνιγμού» για τις επιχειρήσεις.
Οι επιχειρηματίες στο μόνο που δείχνουν αποφασιστικότητα είναι να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα των επιχειρήσεων σε τράπεζες του εξωτερικού.
Το Ελληνικό Δημόσιο έχει κάνει στάση πληρωμών στο εσωτερικό και το οικονομικό  επιτελείο της κυβέρνησης δίνει μάχη για την αποπληρωμή των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.
Την ίδια στιγμή, η  ICAP  Group κυκλοφόρησε την 6η επιχειρηματική έκδοση με τίτλο « 40 Κορυφαίοι Κλάδοι της  Ελληνικής Οικονομίας  2015».
Το 2014 και ειδικότερα το δεύτερο εξάμηνο ανέδειξε ότι η ύφεση μπορεί να κλείσει το κύκλο της πιο αιματηρής ύφεσης.  
Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις και η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ  στην κυβέρνηση, αλλά  και η στρατηγική που ακολουθεί αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, θόλωσαν το  τοπίο και το επιχειρηματικό μέλλον φαντάζει  αβέβαιο.
Η ICAP Group έβαλε στο μικροσκόπιο περίπου 22.000  επιχειρήσεις για τις οικονομικές τους  επιδόσεις, τα οικονομικά έτη 2012 και 2103.
Να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα οικονομικά μεγέθη του 2014 θα δημοσιευθούν τον Ιούνιο του 2015 με βάση την ελληνική νομοθεσία και αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, εκτός  απ’ αυτές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 
Στο σύνολο τους οι επιχειρήσεις εμφάνισαν λιγότερες ζημιές το 2013 σε σχέση με το 2012.
Υποχώρησαν σε  0,85  δι.σ  ευρώ  από 2,3  δισ  το 2012.
Ο κύκλος  εργασιών μειώθηκε  4,3%  στα 149,9  δι.σ  ευρώ.
Υψηλόβαθμα  οικονομικά στελέχη  που γνωρίζουν  άριστα  τη σύνταξη  των  οικονομικών  καταστάσεων  υποστηρίζουν  ότι η  πλειονότητα των διοικήσεων των  εταιρειών προτίμησε  να  βγάλει  τους  …σκελετούς  από την ντουλάπα, έτσι  ώστε  στη  βελτίωση του οικονομικού κλίματος να καταγραφούν θετικά στοιχεία στους ισολογισμούς.
Πιο αναλυτικά:
Μείωση των πωλήσεων καταγράφτηκε σε πέντε από τους εννέα μεγάλους κλάδους του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα.
Οι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων ήταν τα ορυχεία - λατομεία και τα ξενοδοχεία - εστιατόρια παρουσιάζοντας διψήφια ποσοστά αύξησης, ενώ πολύ μικρή αύξηση εμφάνισαν και οι τομείς της γεωργίας και των κατασκευών.
Οι περισσότεροι κλάδοι του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα παρέμειναν ζημιογόνοι.
Οι μόνοι κερδοφόροι κλάδοι του 2013 ήταν το εμπόριο και ο κλάδος της ενέργειας - ύδρευσης.
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την πλέον εντυπωσιακή μεταβολή παρουσίασε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος είχε υποστεί βαριές απώλειες από τις συνέπειες της κρίσης και τις διαδικασίες για τη δημοσιονομική εξυγίανση (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων - PSI).
Σημαντική ήταν η βελτίωση που παρουσίασε  ο κλάδος των ασφαλειών το 2013. Παρά την υποχώρηση που σημειώθηκε στα συνολικά έσοδα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, η κερδοφορία ήταν αυξημένη.
Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν 13,1%, σε 4,96 δισ. ευρώ, αλλά σε επίπεδο μεικτών κερδών υπήρξε αύξηση σχεδόν 68%. Αντίθετα, εικόνα σοβαρής επιδείνωσης εμφάνισε ο κλάδος των λοιπών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών κατέγραψε νέα πτώση 26,3%, ενώ πολύ εντονότερη ήταν η μείωση των αντίστοιχων μεικτών κερδών.
Οι μεταβολές αυτές είχαν συνέπεια την εγγραφή αρνητικών λειτουργικών αποτελεσμάτων και, τελικά, την εκτόξευση των ζημιών,  στα 984  εκατ. ευρώ το 2013 από 114 εκατ. ευρώ το 2012.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης