Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Aπόλυτη ισοτιμία ευρώ - δολαρίου μέσα στο 2015 - Στα 0,89 δολ. στο δ' 3μηνο του 2015

Morgan Stanley: Aπόλυτη ισοτιμία ευρώ - δολαρίου μέσα στο 2015 - Στα 0,89 δολ. στο δ' 3μηνο του 2015
Μέχρι το 1,05 δολάριο υποχώρησε σήμερα το ευρώ, εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Τετάρτη
Με νέα πτώση ξεκίνησε η εβδομάδα για το ευρώ, με τις απώλειες να κερδίζουν σε ένταση εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη και εν μέσω της πλήρους εφαρμογής του ύψους πολλών εκατομμυρίων προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, με ρυθμό περί τα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Ο σχεδόν αντίθετος ρυθμός στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, FED, έχουν εκτοξεύσει τις διαφορές στις αποδόσεις ομολόγων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Μεγάλος μέρος των χωρών της Ευρωζώνης απολαμβάνουν ήδη αρνητικά επιτόκια στα ομόλογά τους, ενώ αντιθέτως στις ΗΠΑ, εξαιτίας της επικείμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED, η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε στο 2%.
Οι επενδυτές διατηρούν την προτίμησή τους για το δολάριο και η άνοδος επιταχύνθηκε στη σημερινή συνεδρίαση.
Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,06 δολάριο στην έναρξη της συνεδρίασης, μόλις ένα βήμα από το να χάσει και το 1,05 δολάριο.
Το ευρώ αγγίζει τα χαμηλά 2003 που καταγράφηκαν πριν από ένα μήνα, όταν έφθασε να υποχωρεί μέχρι το 1,045 δολάριο, πολύ κοντά στην απόλυτη ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα.
Όμως, δεν είναι μόνον οι επενδυτές που εκτιμούν νέα κέρδη για το δολάριο.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley ανανέωσαν τις εκτιμήσεις σχετικά με την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, με την αμερικανική εταιρεία να εκτιμά ότι το ευρώ θα χάσει την απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου στα τέλη του 2015 και συγκεκριμένα εκτιμά ότι στο δ' τρίμηνο του έτους θα διαμορφώνεται στο 0,98 δολάριο.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley αιτιολογούν αυτό το ράλι του δολαρίου στον αντίκτυπο του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Πτώση και για τη στερλίνα

Η άνοδος του δολαρίου θα επεκταθεί και έναντι της στερλίνας.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν ότι το βρετανικό νόμισμα επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από την πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα λάβουν χώρα τον Μάιο, αλλά και την πιθανότητα μιας νέας ώθησης των πολιτικών λιτότητας με συνεπακόλουθο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη.
Αν οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley επιβεβαιωθούν, η στερλίνα θα μπορούσε να καταλήξει το δεύτερο τρίμηνο του 2015 κάτω από το 1,4 δολάριο και συγκεκριμένα από το 1,46 δολ. που βρίσκεται τώρα, στο 1,39 δολ. στα τέλη του Ιουνίου.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης