Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

A. Borg (Σουηδία): Γιατί η Ευρώπη πρέπει να σώσει την Ελλάδα – Δεν αποτελεί τη βέλτιστη λύση ένα Grexit

A. Borg (Σουηδία): Γιατί η Ευρώπη πρέπει να σώσει την Ελλάδα – Δεν αποτελεί τη βέλτιστη λύση ένα Grexit
Οι Έλληνες δεν έχουν κερδίσει το δικαίωμα να σωθούν, ωστόσο μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί την καλύτερη λύση, σημειώνει ο πρώην σουηδός υπουργός Οικονομικών
Το βασικό πρόβλημα που υπογραμμίζει την ελληνική οικονομική κρίση, είναι ένα ελληνικό πρόβλημα: η βαθιά ριζωμένη απροθυμία της χώρας να εκσυγχρονιστεί.
Όπως σημειώνει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Project-Syndicate.org ο πρώην σουηδός υπουργός Οικονομικών, Anders Borg, η Ελλάδα ήταν υποταγμένη για μια μακρά περίοδο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Τα παγιωμένα πολιτικά και οικονομικά δίκτυα της χώρας είναι βαθιά διεφθαρμένα, δεν έχει προκύψει αξιοκρατική γραφειοκρατία, ενώ είναι κυρίαρχη μια κουλτούρα εξάρτησης, σημειώνει ο σουηδός πολιτικός.
Οι Έλληνες, θα μπορούσε να υποστηριχθεί, δεν έχουν κερδίσει το δικαίωμα να σωθούν.
Και όμως, μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δεν αποτελεί τη βέλτιστη λύση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είτε οι Έλληνες αξίζουν ή όχι να λάβουν βοήθεια, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να τους βοηθήσει.
Ο ΟΟΣΑ, η Κομισιόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζας έχουν τονίσει επανειλημμένως τη βασική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να παράγει μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας υποχρηματοδοτείται, οι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης είναι ανεπαρκείς, ο εξαγωγικός τομέας είναι μικρός, ενώ η ανάπτυξη της παραγωγικότητας ήταν αργή.
Το βαρύ ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα, που περιγράφεται πολύ καλά από τους δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με την ευκολία του επιχειρείν, αντιπροσωπεύει ένα αξιοσημείωτο εμπόδιο ώστε να εισέλθει κάποιος σε αρκετούς κλάδους, αποκλείοντας ουσιαστικά ολόκληρους κλάδους και επαγγέλματα από τον ανταγωνισμό.
Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία παλεύει να ανακατανείμει πόρους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, δεδομένης της ακαμψίας της αγοράς εργασίας.
Μετά την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, η σύγκλιση των επιτοκίων σε συνδυασμό με τις φουσκωμένες τιμές ακινήτων, τροφοδότησαν την αύξηση του χρέους των νοικοκυριών και προκάλεσαν «υπερθέρμανση» του κατασκευαστικού τομέα, θέτοντας την οικονομία σε ένα μη βιώσιμο μονοπάτι.
Τα χρόνια πριν την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και οι φούσκες στις τιμές των μετοχών ώθησαν την ετήσια αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο 4,3%.
Εν τω μεταξύ, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν σε επίπεδα όπως αυτά της Σουηδίας, ενώ τα φορολογικά έσοδα παρέμειναν σε επίπεδα χωρών της Μεσογείου.
Όπως σημειώνει ο Anders Borg, στα οκτώ χρόνια που υπηρέτησε στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., εργάστηκε μαζί με επτά έλληνες υπουργούς, ο καθένας εκ των οποίων μέχρι κάποιου σημείου παραδέχθηκε ότι το έλλειμμα της χώρας θα έπρεπε να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Κάθε φορά, ο υπουργός επέμενε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί, όμως συνέβαινε.
Πράγματι, σημειώνει ο σουηδός πρώην υπουργός Οικονομικών, το έλλειμμα προ της κρίσης για το 2008 αναθεωρήθηκε στο 9,9% του ΑΕΠ, πάνω από 5% υψηλότερα από την τιμή που αρχικώς είχε παρουσιαστεί στο Συμβούλιο.
Και όμως, όσο κακή μπορεί να είναι η οικονομική και πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα, οι συνέπειες μιας εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ είναι πολύ απλά πολύ τρομερές για να τις εξετάσει κάποιος.
Εν τέλει, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης και οι ευρωπαϊκές αξίες που διακυβεύονται σε μια τέτοια απόφαση είναι αρκετές για να αναθεωρηθούν οι όποιες εκτιμήσεις.
Αρχικώς, μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καταστροφική πλήγμα για την Ελλάδα.
Χωρίς την στήριξη της ΕΚΤ, το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα αποκλειόταν από τις διεθνείς αγορές.
Η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να κλείσει τις τράπεζες για μια – δυο εβδομάδες, να εκδώσει έκτακτο νόμισμα, να περιορίσει δραστικά την πρόσβαση των νοικοκυριών στις καταθέσεις τους και να εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίου.
Όταν οι αγορές θα άνοιγαν ξανά, η νέα δραχμή θα υποτιμούνταν περί το 30-40% πριν βρει μια ισορροπία.
Τα πράγματα θα χειροτέρευαν, καθώς η οικονομική κρίση θα οδηγούσε σε πολιτική κατάρρευση, καθιστώντας αδύνατο να θεσπιστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που τόσο ανάγκη έχει η Ελλάδα.
Μία από τις κύριες αιτίες των βαθιών οικονομικών προβλημάτων της χώρας είναι το δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα.
Η περίοδος της δημοσιονομικής εξυγίανσης, κατά τη διάρκεια της οποίας το έλλειμμα περιορίστηκε από το 9,9% του ΑΕΠ το 2008 στο 8,9% το 2012, ήδη προκάλεσε σημαντική πολιτική αναταραχή.
Μια βαθύτερη οικονομική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει απότομη αύξηση της κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας.
Το να βγει από την ζώνη του ευρώ μια τόσο επισφαλής δημοκρατία θα ήταν άκρως ανεύθυνο, τονίζει ο σουηδός πρώην υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, σημειώνει, η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να εξετάσει το γεωπολιτικό περιβάλλον.
Η αυξημένη ένταση που προκλήθηκε από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει άλλα τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου.
Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε ένα τόσο ασταθές διεθνές περιβάλλον θα καθιστούσε περισσότερο ευάλωτη την περιοχή σε εκείνους και ιδιαίτερα τους νυν ηγέτες της Ρωσίας, που εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια αδύναμη και λιγότερο ενωμένη Ευρώπη.
Υπάρχουν πιο σημαντικά ερωτήματα που εγείρονται από την κρίση στην Ελλάδα από το αν η χώρα αξίζει να διασωθεί από τους ευρωπαίους φορολογούμενους.
Αυτό που διακυβεύεται είναι θεμελιώδεις αξίες και στρατηγικά ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου.
Η Ευρώπη είναι απλά πιο ευρωπαϊκή με έναν σταθερό εταίρο στην Αθήνα, καταλήγει στο άρθρο του ο Anders Borg.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης