Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moghadam (Morgan Stanley): Αδιέξοδες οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΕΕ - Παράλογες οι απαιτήσεις των πιστωτών

Moghadam (Morgan Stanley): Αδιέξοδες οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΕΕ - Παράλογες οι απαιτήσεις των πιστωτών
Είναι καιρός να υπάρξει λογική στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ευρωζώνης
Να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων πιστωτών, προτείνει ο Reza Moghadam, αντιπρόεδρος της Morgan Stanley και πρώην επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, η οποία αν δεν τηρηθεί, ο ίδιος συστήνει να προετοιμάζονται οι δύο πλευρές για ένα Grexit.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μοιρολατρίας για την Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις με την ευρωζώνη δεν καταλήγουν κάπου.
Πράγματι, στην παρούσα μορφή τους είναι επικίνδυνοι, καθώς μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου ύφεση, bank run ή ακόμη και ακούσια έξοδο από το ευρώ.
Μια νέα προσέγγιση είναι απαραίτητη πριν τελειώσει ο χρόνος.
Οι συζητήσεις για την από καιρό αναμενόμενη δόση της χρηματοδότησης της Ελλάδας συνεχίζουν να ακολουθούν ένα διαχρονικό μοτίβο.
Συνήθως υπάρχει μια επείγουσα συνεδρίαση του Eurogroup.
Εκεί δεν υπάρχει συμφωνία, έτσι υπάρχει σύγκλιση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - τα θεσμικά όργανα παρακολούθησης που ήταν προηγουμένως γνωστά ως η τρόικα.
Ούτε αυτό, επίσης, δεν μπορεί να παράγει αποτελέσματα, καθώς κατάλογος απαιτεί επεξεργασία και έτσι μετατίθεται η συμφωνία σε επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
Έτσι, η διαδικασία ξεκινά και πάλι.
Και οι δύο πλευρές έχουν χάσει χρόνο και έχουν πολιτικοποιήσει την κατάσταση.
Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε γενναιόδωρη όσον αφορά την παροχή συμβουλών σχετικά με τις αρχιτεκτονικές αδυναμίες της ευρωζώνης και την εσφαλμένη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.
Αλλά απέτυχε να λάβει μέτρα ανάλογα με την υπαρξιακή κρίση της χώρας.
Η ευρωζώνη, από την πλευρά της, δεν είναι αρκετά προσεκτική με την εκλογική εντολή της κυβέρνησης, την απειρία της και γενικότερα τις θεσμικές αδυναμίες του ελληνικού συστήματος.
Η Ευρώπη απαιτεί την εφαρμογή, εντός των προσεχών εβδομάδων, ενός μακρύ και πλήρους καταλόγου ενεργειών, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήταν σε θέση να κάνουν σε διάστημα ετών.
Σύμφωνα με τον Reza Moghadam η Ελλάδα και οι δανειστές της θα πρέπει να υιοθετήσουν μια αναγκαία νέα προσέγγιση.
Αυτή θα μπορούσε να βασίζεται σε τρία στοιχεία: την πραγματική εφαρμογή λίγων δράσεων για να δοκιμαστεί η νέα κυβέρνηση, τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για να αρθεί η απειλή της αθέτησης πληρωμών στους επόμενους τρεις μήνες και ένα νέο πρόγραμμα για την παροχή ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων για τη χρηματοδότηση τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.
Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει ένα τόσο περιορισμένο, αλλά κρίσιμο σύνολο μεταρρυθμίσεων, θα ήταν καλύτερα να προετοιμάζεται να φύγει από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αντί οι δύο πλευρές να ασχολούνται με την παραγωγή όλο και περισσότερων καταλόγων δεσμεύσεων, θα στραφούν προς την εφαρμογή των λίγων αλλά σημαντικών δράσεων.
Η δέσμευση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται και η εμπιστοσύνη θα επανέλθει.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ολοκληρώσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις εντός προθεσμίας τεσσάρων εβδομάδων.
Δεύτερον, σε αντάλλαγμα για την έγκριση των μέτρων αυτών, η ευρωζώνη θα παράσχει την Αθήνα μια επαρκή χρηματοδότηση για τους επόμενους τρεις μήνες ώστε να ανταποκριθεί στις εξωτερικές υποχρεώσεις της, οι οποίες είναι κυρίως στους επίσημους πιστωτές.
Αυτό θα αφαιρέσει την άμεση απειλή των ελέγχων κεφαλαίου και την έξοδο από την ευρωζώνη.
Το πιο σημαντικό, είναι ότι θα αποτρέψουν τον κίδνυνο απώλειας της εμπιστοσύνης και της αναγκαστικής δημοσιονομικής συστολής, η οποία απειλεί με νέο κύκλο ύφεσης.
Τρίτον, τα δύο μέρη θα πρέπει να αρχίσουν να καθορίζουν το περιεχόμενο και τις παραμέτρους του προγράμματος μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων, που θα τεθεί σε ισχύ πριν από τις πολύ μεγάλες αποπληρωμές προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, όπως οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, καθώς και διαχείριση των κακών περιουσιακών στοιχείων στο τραπεζικό σύστημα.
Μια λύση στο υπερβολικό χρέος της Ελλάδας είναι επίσης απαραίτητη.
Εάν η μείωση του χρέους είναι μια περίπλοκη λύση, μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση θα μπορούσε να εξετάσει δύο κατευθύνσεις.
Μια είναι μια συμφωνία ανταλλαγής χρέους: η ευρωζώνη θα μπορούσε να ανταλλάξει ένα μέρος των αξιώσεών της με τίτλους σε τράπεζες και εταιρείες που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν.
Έτσι θα μειωνόταν η επιβάρυνση του χρέους και θα υπήρχε παροχή κινήτρων για την ιδιωτικοποίηση.
Θα προσφέρει επίσης ένα κίνητρο για τις πολυπόθητες επενδύσεις.
Επιπλέον, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους βραχυπρόθεσμους, και ακριβότερους, τίτλους, με φθηνότερους, μακροπρόθεσμους, αφαιρώντας έτσι την αδιάκοπη απειλή της χρεοκοπίας στους επίσημους πιστωτές.
Λένε ότι ο ορισμός της τρέλας είναι να επαναλαμβάνεις την ίδια δράση και να αναμένεις ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.
Είναι καιρός να υπάρξει λογική στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ευρωζώνης, καταλήγει ο Reza Moghadam.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης