Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Morgan Stanley: Παρά τον ελληνικό κίνδυνο οι επενδυτές αγοράζουν ευρωπαϊκές τράπεζες – Θα χρειαστούν 20 δισ ΑΜΚ

Morgan Stanley: Παρά τον ελληνικό κίνδυνο οι επενδυτές αγοράζουν ευρωπαϊκές τράπεζες – Θα χρειαστούν 20 δισ ΑΜΚ
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αυξήσουν τουλάχιστον 20 δισ το 2015 τα ίδια κεφάλαια τους  μέσω νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι ο πρωταγωνιστής του  χρηματοπιστωτικού τομέα παγκοσμίως για το 2015 εκτιμά σε ανάλυση – δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Morgan Stanley.
Μπορεί η Ελλάδα να προκαλεί διεθνή αναστάτωση και να επιδρά αρνητικά στην Ευρώπη αλλά οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν αξία στις τραπεζικές μετοχές.
«Η Ευρώπη στο σύνολό της είναι μακράν η προτιμώμενη με όρους απόδοσης καθαρής θέσης για τους επόμενους 12 μήνες» εκτιμά δείγμα διεθνών επενδυτών που συμμετείχε σε δημοσκόπηση της Morgan Stanley.
Το 56% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περιθώρια έναντι μόλις 20% για τις αμερικανικές τράπεζες, αναφέρει η Morgan Stanley.
To 40% των επενδυτών που ρωτήθηκαν πιστεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρωταγωνιστήσουν σε αποδόσεις τους επόμενους 12 μήνες, ενώ ένα ποσοστό 30% πιστεύει στην διασπορά κινδύνου.
Επίσης μόνο το 13% των επενδυτών εκτιμάει ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες θα εμφανίσουν υψηλότερες αποδόσεις των 2015 σε σχέση με το 2014.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες – σύμφωνα με του FT – διαπραγματεύονται με discount στις ΗΠΑ καθώς από το 2009 οι επενδυτές έχουν στραφεί στις αμερικανικές τράπεζες.
Ο δείκτης MSCI στις ΗΠΑ και ο δείκτης των τραπεζών εμφανίζει απόδοση 1,1 επί της λογιστικής αξίας.
Ο ευρωπαϊκός MSCI αποτιμάται στο 0,90 τιμή προς λογιστική αξία.
Ωστόσο οι διεθνείς επενδυτές, φέρνουν στο προσκήνιο ένα θέμα μείζονος σημασίας.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος θα χρειαστεί νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Οι επενδυτές θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ζητήσει οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να κυμαίνονται κοντά στο 12% για τις 130 τράπεζες της ευρωζώνης από 8% που απαιτείται.
Περισσότεροι πλέον επενδυτές αναμένουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξήσουν τουλάχιστον κατά 20 δισ το 2015 τα ίδια κεφάλαια τους  μέσω νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Οι επενδυτές προβληματίζονται για τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης και για τα NPLs στην Ευρώπη.
Ο τραπεζικός δανεισμός σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, καθώς η ζήτηση μειώθηκε και αρνητικοί ρυθμοί επικρατούν σε πολλές χώρες,
Με βάση την Morgan Stanley παρ΄ ότι έχουν διατεθεί τρισεκ. ευρώ για να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, οι χορηγήσεις, τα δάνεια δεν δείχνουν να ανακάμπτουν.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 60% των επενδυτών που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση της Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων μπορεί να είναι 7% έως 9%.

(πρώτη ενημέρωση 6 Απριλίου 2015, 00:39)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης