Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διάγγελμα Obama για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - Θετική η συμφωνία με τις 6 μεγάλες δυνάμεις

Διάγγελμα Obama για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - Θετική η συμφωνία με τις 6 μεγάλες δυνάμεις
Η συμφωνία στερεί από το Ιράν τις απαραίτητες ποσότητες πλουτωνίου για την κατασκευή βόμβας και υποχρεώσει το Ιράν σε επιθεωρήσεις
Θετική χαρακτήρισε την συμφωνία του Ιράν με τις έξι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ο Αμερικανός πρόεδρος B. Obama σε διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό.
«Είναι μία καλή συμφωνία, μία συμφωνία που ικανοποιεί τους κεντρικούς στόχους, περιλαμβανομένων των αυστηρών περιορισμών στο ιρανικό πρόγραμμα και κόβει τον δρόμο στην Τεχεράνη για την κατασκευή πυρηνικού όπλου», είπε ο Barak Obama στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό και διαδικτυακό του διάγγελμα.
«Η συμφωνία στερεί από το Ιράν τις απαραίτητες ποσότητες πλουτωνίου για την κατασκευή βόμβας. Κλείνει το δρόμο στο Ιράν για μία βόμβα με τη χρήση εμπλουτισμένου ουρανίου», είπε.
Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος επισήμανε ότι η συμφωνία θα υποχρεώσει το Ιράν σε επιθεωρήσεις και διαφάνεια για πολλά χρόνια.
«Αυτή είναι μία μακροπρόθεσμη συμφωνία με αυστηρά όρια στο ιρανικό πρόγραμμα για πάνω από μία δεκαετία και πρωτοφανή μέτρα διαφάνειας που θα διαρκέσουν 20 χρόνια ή και περισσότερα», πρόσθεσε.
Η συμφωνία-πλαίσιο της περασμένης Πέμπτης που επιτεύχθηκε έπειτα από οκτώ μέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 στην Ελβετία ανοίγει τον δρόμο για τη σύναψη οριστικής συμφωνίας η οποία θα κατευνάσει τους φόβους της Δύσης ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει ατομική βόμβα. Ως αντάλλαγμα, περιλαμβάνει την άρση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.
Οι διαπραγματευτές θα επιδιώξουν οριστική συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι ακόμη τίποτε δεν είναι βέβαιο. «Δεν είναι εγγυημένη η επιτυχία. Αλλά σήμερα έχουμε μία ιστορική ευκαιρία να εμποδίσουμε την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων στο Ιράν και να το πράξουμε ειρηνικά με τη διεθνή κοινότητα σταθερά στο πλευρό μας».
Ο B. Obama αναζητεί τη λαϊκή στήριξη για μια διπλωματική επιτυχία η οποία βρίσκει πολλούς γερουσιαστές και βουλευτές αρνητικούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης