Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barack Obama (ΗΠΑ): Ιστορική η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Barack Obama (ΗΠΑ): Ιστορική η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
«Ιστορικό σύμφωνο κατανόησης» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, το πρόγραμμα πυρηνικού αποκλεισμού του Ιράν
«Ιστορικό σύμφωνο κατανόησης» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ πρόσθεσε ότι η επικύρωση της συμφωνίας συνεπάγεται την αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα, και μάλιστα με ειρηνικό τρόπο.
Ακόμα, τόνισε με νόημα ότι η συμφωνία δεν βασίζεται στην εμπιστοσύνη αλλά στην "άνευ προηγουμένου διασφάλιση" των όρων της σύμβασης, με χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας για τον έλεγχο της πυρηνικής δραστηριότητας.
Αναλυτικότερα, οι έξι χώρες, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, και το Ιράν κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, μετά από εντατικές συζητήσεις οχτώ ημερών, το οποίο στοχεύει στην πρόληψη δημιουργίας πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Τεχεράνης, ενώ προβλέψει την άρση κάποιων κυρώσεων ως αντάλλαγμα.
Σύμφωνα με όρους της σύμβασης που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τις αρχές των ΗΠΑ, το Ιράν δεσμεύεται να μειώσει τον αριθμό φυγοκεντρωτών στην βασική μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου κατά 2/3, να επανασχεδιάσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ώστε να είναι αδύνατη η κατασκευή όπλων με πλουτώνιο ενώ ο εμπλουτισμός του ουρανίου δεν πρέπει να ξεπερνά το 3,67% σε 15ετές βάθος κατ’ ελάχιστο.
Επιπλέον, η Τεχεράνη θα υποβάλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε επιθεωρήσεις με σκοπό την εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης