Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κυβέρνηση: Απέστειλε νωρίτερα τη λίστα μεταρρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει χρόνος για βελτιώσεις

Κυβέρνηση: Απέστειλε νωρίτερα τη λίστα μεταρρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει χρόνος για βελτιώσεις
Νίκος Θεοχαράκης και Έλενα Παναρίτη θα αναχωρήσουν με την απογευματινή πτήση για τις Βρυξέλλες - Κατά 48 ώρες νωρίτερα έστειλε η κυβέρνηση τη λίστα των μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς
Με την ελληνική κυβέρνηση να στέλνει τη λίστα με τις προτεινόμενες προτάσεις 48 ώρες νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να εισπράξει θέσεις, διαθέσεις και προθέσεις από την πλευρά των εταίρων και πιστωτών ώστε να έχει το χρονικό περιθώριο του Σαββατοκύριακου να επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση, πάντα στο πλαίσιο των «κόκκινων γραμμών» που έχει ήδη θέσει.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα δύο μέλη της ομάδας του Brussels Group, Νίκος Θεοχαράκης και Έλενα Παναρίτη, θα αναχωρήσουν με την απογευματινή πτήση για τις Βρυξέλλες με στόχο να διεξαχθεί η σύσκεψη του κλιμακίου απόψε.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το αργότερο αύριο το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου και το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης θα έχουν πλήρη εικόνα για τα αποτελέσματα του Brussels Group και ειδικότερα για το που υπάρχουν σημεία συμφωνίας, σύγκλισης αλλά και αποκλίσεις μεταξύ της ελληνικής μεταρρυθμιστικής πρότασης και των αξιώσεων των εταίρων.  
Ακολούθως θα συνταχθεί νέα λεπτομερής λίστα – προτάσεων η οποία θα τεθεί υπόψιν των εταίρων και δανειστών με στόχο να κερδηθεί χρόνος και να συνέλθει το Euro Working Group την Δευτέρα και την Τρίτη ή το αργότερο Τετάρτη να συγκαλέσει ο Jeroen Dijsselbloem το Eurogroup και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους αλλά εμφανίζονται συγκρατημένες καθώς εκτιμούν ότι οι πιστωτές θα επιμείνουν στην εφαρμογή μέτρων με άμεση δημοσιονομική απόδοση που ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο που έχουν στις αποσκευές τους οι κ.κ. Θεοχαράκης και Παναρίτη αφήνει μικρά περιθώρια υποχωρήσεων που θα ικανοποιήσουν τυχόν αξιώσεις των δανειστών ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση της συμφωνίας της 20 Φεβρουαρίου και να αποκατασταθεί η  απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να μην υπαναχωρήσει σε αξιώσεις που παραπέμπουν σε υφεσιακού χαρακτήρα μέτρα  και περικοπές ενώ επισημαίνει ότι δεν θέτει σε διαπραγμάτευση την υλοποίηση του κυβερνητικού της προγράμματος σε βάθος τετραετίας.
Ενδεικτική των διαπραγματευτικών προθέσεων και τις στάσης που θα κρατήσει η κυβέρνησης πάντως είναι και η αναφορά κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου για τα πεπραγμένα τις κυβέρνησης με αφορμή της συμπλήρωση δυο μηνών από την εκλογή της.
«Η κυβέρνηση έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014» σημειώνουν οι κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου συμπληρώνοντας ότι «η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης