Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η Ελλάδα θα δανειστεί από τις αγορές εάν το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων λειτουργήσει σωστά

tags :
Nomura: Η Ελλάδα θα δανειστεί από τις αγορές εάν το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων λειτουργήσει σωστά
Στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων εντοπίζουν σημαντικές λεπτομέρειες του πλήρους μεγέθους που μπορεί να πάρει το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας οι αναλυτές της Nomura, επισημαίνοντας ότι το ότι δημιουργείται ένας φορέας που μπορεί να εκδίδει ομόλογα, πιθανόν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, είναι μία ενδεχόμενη λύση για να ανοίξει ο δρόμος επαναγοράς παλαιών ομολόγων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναλυτή Nikan Firoozye της Nomura, ο ανεξάρτητος φορέας που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση ώστε να διαχειρίζεται την κρατική περιουσία, εάν πραγματοποιεί “επιτυχημένες” δημοπρασίες ομολόγων, δηλαδή με μικρό επιτόκιο και υψηλό βαθμό κάλυψης, οι οποίες θα έχουν την κάλυψη της κυβέρνησης, μπορεί να μετατραπεί σε έναν δεύτερο πυλώνα διαχείρισης του χρέους για τη χώρα.
Ο φορέας αυτός μπορεί να γίνει και το “ειδικό όχημα” ώστε να προωθηθεί η διαδικασία της επαναγοράς παλαιών ομολόγων που λήγουν με νέα, στο πρότυπο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε τη δεκαετία του 1980 στη Λατινική Αμερική (brandy bonds). Εάν μάλιστα, οι εκδόσεις καλυφθούν από την ευρωζώνη, είτε μέσω του EFSF είτε του ESM, τότε η διαδικασία δεν διαφέρει και πολύ από το σχέδιο του Brandy, αναφέρει ο αναλυτής Firoozye.
Το Ταμείο αυτό δεν έχει μέχρις ώρας κάποια περιουσία, αλλά το σχέδιο περιλαμβάνει την προοπτική ότι θα φέρει έσοδα 50 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία. Εάν αυτό εκδώσει ομόλογα με κουπόνι παρόμοιο με αυτό του EFSF, το EFSF αγοράσει αυτά τα ομόλογα στην πρωτογενή αγορά παρέχοντας στην ουσία στο Ταμείο τη δυνατότητα της επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων, τότε θα έχουμε την πρώτη έκδοση κρατικών ομολόγων από την Ελλάδα από τότε που ξέσπασε η κρίση στη χώρα.
Γι' αυτό και ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαίοι έχουν δώσει τόσο μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο όμως μένει να δούμε τις λεπτομέρειες ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καταλήγει ο Firoozye.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης