Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Ισοτιμία 1 ευρώ προς 1 δολ έως το γ’ 3μηνο του 2015 – Πτώση στα 0,95 δολ. έως το α’ 3μηνο του 2016

Barclays: Ισοτιμία 1 ευρώ προς 1 δολ έως το γ’ 3μηνο του 2015 – Πτώση στα 0,95 δολ. έως το α’ 3μηνο του 2016
Η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου θα συνεχιστεί κατά το προσεχές διάστημα
Η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα υποχωρήσει σε 1 προς 1, ήτοι απόλυτη ισοτιμία, έως το γ’ τρίμηνο του 2015, ενώ αναμένεται να έχει υποχωρήσει στα 0,95 δολάρια ανά ευρώ έως το α’ τρίμηνο του 2016, αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή της, η Barclays.
Ειδικότερα, η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι η υποχώρηση του ευρώ θα επιταχυνθεί κατά το προσεχές διάστημα, επισημαίνοντας πως δύο είναι οι κύριο λόγοι που ωθούν το νόμισμα της Ευρωζώνης σε πτώση.
Αναλυτικότερα, αναφέρει πως το ευρώ δέχεται πτωτικές πιέσεις από τις χαμηλές αποδόσεις των κεφαλαίων στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω του μεγάλου παραγωγικού κενού, που εντοπίζεται στη νομισματική ένωση, και των διαρθρωτικών εμποδίων στην οικονομική ανάπτυξή της.
Ακόμα, σε ισχύ παραμένει και η «οδύσσεια», όπως την χαρακτηρίζει, δέσμευση της ΕΚΤ, να διατηρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά ή και αρνητικά επίπεδα τα επιτόκια, για μακροπρόθεσμη περίοδο.
Οι δύο αυτοί παράγοντες, τους οποίους η Barclays, είχε εντοπίσει από το καλοκαίρι του 2014, συνεχίζουν να ωθούν ισχυρές πιέσεις στο ευρώ, παρά τις ενθαρρυντικές βελτιώσεις σε μακρο-οικονομικούς δείκτες της Ευρώζωνης και την επικείμενη ποσοτική σύσφιγξη της Fed.
«Για όσο διάστημα η ΕΚΤ παραμείνει αφοσιωμένη σε εφαρμογή πολύ ελαστικής παροχής ρευστότητας, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα δυσκολεύεται να σταθεροποιηθεί, ενώ κίνδυνοι ελλοχεύουν και από την αμερικανική οικονομία», τονίζει η Barclays, ενώ προσθέτει πως «μια σταθεροποίηση ή ανάκαμψη για το ευρώ θα απαιτούσε μια ουσιαστική ανάκαμψη των πραγματικών επενδύσεων στην Ευρωζώνη ή μία ενίσχυση του δομικού πληθωρισμού, που θα έθετε ερωτηματικά για τις δεσμεύσεις της ΕΚΤ».
«Ωστόσο, καμία από τις δύο προϋποθέσεις δεν φαίνεται να εμφανίζεται σύντομα», οπότε η διολίσθηση του ευρώ θα συνεχιστεί, καταλήγει η Barclays.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης