Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μorgan Stanley: Aκόμη και εκτός Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με πιστωτικό κραχ

Μorgan Stanley: Aκόμη και εκτός Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με πιστωτικό κραχ
Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, το κλειδί της επόμενης μέρας θα βρίσκεται στο τραπεζικό σύστημα
"Tι θα συμβεί την επόμενη μέρα μιας ενδεχόμενη εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;", είναι το ερώτημα που διατυπώνει η Morgan Stanley, σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "EEMEA Banks - Outlook and top picks".
Επιχειρώντας, με έναν τρόπο υποθετικό, να αποκωδικοποιήσουν την κατάσταση της Ελλάδας, στη μετά ευρώ εποχή, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αναφέρουν χαρακτηριστικά:
Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, το κλειδί της επόμενης μέρας θα βρίσκεται στο τραπεζικό σύστημα.
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν ταχύτατα χρηματοδότηση και να επιχειρήσουν να βάλουν φρένο στη μαζική εκροή καταθέσεων.
Η εκροή καταθέσεων όμως εκτιμάται πως θα είναι μεγάλη, αφού ένα τέτοιο φαινόμενο δύσκολα μπορεί να αναχαιτιστεί.
Η εκροή καταθέσεων όμως έχει ήδη ξεκινήσει, αφού μόνο για το δίμηνο Δεκέμβριος 2014 - Ιανουάριος 2015 καταθέσεις στο 10% επί του συνόλου έχουν ήδη κάνει φτερά από τις ελληνικές τράπεζες.
Ο κίνδυνος ενός πιστωτικού κραχ θα είναι ορατός για την Ελλάδα και στη μετά ευρώ εποχή, προειδοποιεί η Morgan Stanley.
Στην αμέσως προηγούμενη έκθεσή της η Morgan Stanley δίνει πιθανότητες 25% για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με το ποσοστό να αυξάνεται όσο η κατάσταση δεν εξομαλύνεται.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley η πιθανότητα να δούμε ένα γρήγορο συμβιβασμό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων έχει μειωθεί.
Σε αντίθεση με πολλούς σχολιαστές, η Morgan Stanley δεν πιστεύει ότι η πιθανότητα μιας εξόδου από το ευρώ έχει μειωθεί.
Η πιθανότητα εξόδου είναι στο 25% κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, ωστόσο το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.
Η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται ραγδαία, η οικονομία επανέρχεται σε φάση συρρίκνωσης, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, οι τραπεζικές καταθέσεις φεύγουν και η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:11 19 Μαρτίου 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης