Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έσπασε τα κοντέρ ο ΕΝΦΙΑ! - Ξεπέρασαν τα 2,6 δισ. ευρώ οι εισπράξεις

Έσπασε τα κοντέρ ο ΕΝΦΙΑ! - Ξεπέρασαν τα 2,6 δισ. ευρώ οι εισπράξεις
Η εισπραξιμότητα του ενιαίου φόρου έφτασε στο 83% των βεβαιώσεων, αλλά στο 100% της πρόβλεψης των τελικών εισπράξεων
Ξεπέρασαν τα 2,6 δισ. ευρώ οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ το 2014, ενός φόρου που ξετίναξε την τσέπη εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Φεβρουάριο, το δημόσιο κατάφερε να μαζέψει τα έσοδα που προέβλεπε το Μνημόνιο.
Εισπράχθηκαν περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ, όσα ακριβώς είχε προβλέψει η τρόικα.
Η εισπραξιμότητα του ενιαίου φόρου έφτασε στο 83% των βεβαιώσεων, αλλά στο 100% της πρόβλεψης των τελικών εισπράξεων, επιβεβαιώνοντας τη θηριώδη φορολόγηση που υπέστη ο κλάδος των ακινήτων στα πέτρινα χρόνια του Μνημονίου.
Η υπερ - φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων οδήγησαν στην απαξίωση των τιμών με αποτέλεσμα σε πολλές γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας οι αντικειμενικές αξίες να είναι υψηλότερες των εμπορικών.
Να σημειωθεί ότι αρχιτέκτονας του ΕΝΦΙΑ είναι ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πριν από ένα - ενάμιση χρόνο είχε αναθέσει στον τότε στενό του συνεργάτη καθηγητή Νίκο Καραβίτη την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου που αποτέλεσε και την «ταφόπλακα» στο χώρο της κτηματαγοράς.
Ακολούθησε το «φιάσκο» με τα εξωφρενικά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία εστάλησαν σε 1 εκατ. ιδιοκτήτες που καρδιοχτύπησαν με τα εξωπραγματικά ποσά πληρωμής.
Και αυτό γιατί ο ΕΝΦΙΑ έπασχε από σοβαρές στρεβλώσεις, ελλείψεις και σφάλματα.
Η κυβέρνηση Σαμαρά αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν εκδίδοντας νέα σημειώματα με μικρότερα ποσά πληρωμής για τους ιδιοκτήτες.
Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
Θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με αφορολόγητο όριο περιουσίας που πιθανότατα θα φθάνει τα 180.000 με 200.000 ευρώ για τον άγαμο.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης