Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Σουηδική Riksbank εναντίον του οικονομολόγου Krugman: Διάβαζε περισσότερο και γράφε λιγότερο!

H Σουηδική Riksbank εναντίον του οικονομολόγου Krugman: Διάβαζε περισσότερο και γράφε λιγότερο!
Ο αναπληρωτής διοικητής της Riksbank κατηγορεί τον φημισμένο οικονομολόγο για άγνοια των στοιχείων
Ο κ. Krugman δεν έχει μελετήσει αρκετά για την Σουηδία, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Riksbank την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας,  Per Jansson, για τον φημισμένο νομπελίστα οικονομολόγο.
Ο Krugman είχε κατηγορήσει την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας για «σαδιστική νομισματική πολιτική», ενώ συνέκρινε την οικονομία της χώρας με αυτή της Ιαπωνίας, σχολιάζοντας ότι έχουν επικρατήσει οι αποπληθωριστικές τάσεις.
Ο Jansson, ωστόσο, σχολίασε πως «όταν κάποιος συγκρίνει την σουηδική με την ιαπωνική οικονομία, αναρωτιέσαι, έχει κοιτάξει ποτέ τα στοιχεία;».
Τόνισε πως σε αντίθεση με την Krugman, που βλέπει την εδραίωση του αποπληθωρισμού, η κοινή εκτίμηση των αναλυτών είναι πως οι τιμές εμφανίζουν ανοδικές τάσεις και ότι η σουηδική οικονομία ανακάμπτει με ρυθμό ταχύτερο από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Ο νομπελίστας έχει ασκήσει δριμεία κριτική για την απόφαση της Riksbank να αυξήσει τα επιτόκια στην αιχμή της κρίσης, αλλά και την «αργοπορία» της να τα μειώσει μετά, ωστόσο ο αναπληρωτής διοικητής υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του συμβουλίου τονίζοντας ότι ήταν η λογική επιλογή την περίοδο που ελήφθησαν.
«Έχει δει ο κ. Krugman την πορεία του σουηδικού ΑΕΠ;» σχολίασε ο Jansson, ο οποίος τόνισε ότι η Σουηδία ανακάμπτει με ρυθμό ταχύ, που ξεπερνά την Ευρώπη και την Βρετανία και συγκρίνεται μόνο με αυτόν των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης