Υγεία & Χρηστικά Νέα

Nomura: Συνδυασμός Σχεδίου Βιέννης και νέου πακέτου διάσωσης το επικρατέστερο σενάριο για την Ελλάδα... Γιατί αποτελεί προσωρινή λύση...

Nomura: Συνδυασμός Σχεδίου Βιέννης και νέου πακέτου διάσωσης το επικρατέστερο σενάριο για την Ελλάδα... Γιατί αποτελεί προσωρινή λύση...
Εν μέσω κλίματος συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων και γενικευμένης αβεβαιότητας, η Νοmura εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα είναι ένας συνδυασμός μιας Πρωτοβουλίας τύπου Βιέννης και ενός ευρύτερου πακέτου διάσωσης.....
Σε πρόσφατη έκθεσή του με τίτλο "Just one big trade: Greece" (Μόνο ένα κυρίαρχο ζήτημα: Η Ελλάδα) ο οίκος διατυπώνει ωστόσο την πεποίθηση ότι ένα μείγμα Σχεδίου Βιέννης και νέου πακέτου στήριξης αποτελεί θετική εξέλιξη μόνο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς μακροπρόθεσμα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ελληνικής και κατ' επέκταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
"Το νέο πακέτο διάσωσης που θα αποφασίσουν ΕΕ και ΔΝΤ για την Ελλάδα θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση για μερικά χρόνια, ωστόσο θα προσδώσει μόνο μια προσωρινού χαρακτήρα ανακούφιση. Περαιτέρω στήριξη για λίγα ακόμη χρόνια δεν σημαίνει ότι σταματούν να υπάρχουν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Απλά, μειώνει τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας της χώρας για τις επόμενες εβδομάδες", σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.
Σε μια προσπάθεια να προϊδεάσει για τις εξελίξεις των ερχόμενων ημερών η Nomura εκτιμά ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που πρόσφατα έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και στη συνέχεια για την εκταμίευση της κρίσιμης δόσης των 12 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου.
Κάνοντας μια αναδρομή σε όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για το φλέγον θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη νέα βοήθεια της Ελλάδας, ο οίκος περιγράφει τα επικρατέστερα σενάρια που έχουν βρεθεί στο "τραπέζι":
1) Επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας (default) ή επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που θα προκαλέσει μετάδοση των ελληνικών προβλημάτων στις υπόλοιπες χώρες της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης.
2) Πρωτοβουλία Βιέννης, ήτοι μια ήπια επιμήκυνση των ομολόγων, γεγονός που πιθανώς (όχι όμως σίγουρα) θα αποτρέψει τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε κλίμακα χρεοκοπίας.
Αποτελεί μια εξέλιξη που βραχυπρόθεσμα περιορίζει τους κινδύνους μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, αλλά λόγω του "μακροσκελούς" του χαρακτήρα της συνιστά αρνητική έκβαση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
3) Εθελοντικό rollover στο ελληνικό χρέος, μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF).
Πρόκειται για μια εξέλιξη που θεωρείται, σύμφωνα πάντα με τη Nomura, ιδιαιτέρως θετική καθώς βρίσκεται κοντά σε μια λύση διαρκείας στο υπάρχον πρόβλημα και περιορίζει τον κίνδυνο υποβάθμισης της Ελλάδας σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Πως "βαθμολογεί" η Nomura τις ευρωπαϊκές χώρες...


Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις και την αβέβαιη ακόμη έκβαση των διεξοδικών διαπραγματεύσεων οι αναλυτές της Nomura στην έκθεσή τους δηλώνουν ότι παραμένουν neutral για την Ελλάδα, δεδομένης φυσικά και της πορείας των ελληνικών spreads και CDS.
Αντίθετα ο οίκος δίνει σύσταση overweight για την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αναμένοντας μετριοπαθή βελτίωση της κατάστασης, σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα. Οverweight και για το Βέλγιο, δεδομένης της ισχυρής ανάπτυξης που καταγράφει η χώρα.
Νeutral παραμένει η Nomura και για τη Γαλλία, ενώ δηλώνει underweight για Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης