Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) στο bankingnews: Η τουριστική βιομηχανία φθάνει στα όρια της - Η προσέλευση τουριστών πλησιάζει το στόχο του 2021

Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) στο bankingnews: Η τουριστική βιομηχανία φθάνει στα όρια της - Η προσέλευση τουριστών πλησιάζει το στόχο του 2021
Οι ξενοδόχοι σε λίγο θα λένε στους τουρίστες ότι δεν έχουν που να τους βάλλουν - Πέρυσι φιλοξενήσαμε 24 εκατομμύρια τουρίστες, δύο φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας
Η τουριστική βιομηχανία φθάνει στα όρια της.
Η τουριστική αγορά έχει άμεση ανάγκη για 250.000 νέες κλίνες για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες , οι οποίες να σημειωθεί θα φέρουν επιπλέον εργασία σε 300.000 πολίτες.

Πέρυσι 21 ,5 εκατομμύρια τουρίστες πήραν το αεροπλάνο και ήρθαν για διακοπές στην Ελλάδα όταν ο αρχικός στόχος προέβλεπε 24 εκατομμύρια μέχρι το 2021.
Η χώρα για να παραμείνει στον τουριστικό χάρτη χρειάζεται υποδομές ενώ πρέπει να αποφευχθούν φορολογικές παρεμβάσεις και αλλαγές στο ΦΠΑ , οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν την αξιοπιστία του προϊόντος.
Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου στα καταλύματα και η χρήση πιστωτικής κάρτας θα εξασφαλίσουν τη διαφάνεια στις συναλλαγές .
Ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης , πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ( ΣΕΤΕ) μιλά στο www. bankingnews.gr και δίνει στο το στίγμα της τουριστικής βιομηχανίας ,τις προοπτικές της , το ρόλο του κράτους των τραπεζών στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη έχει ως εξής:

Έχει όρια ο ελληνικός τουρισμός σε ότι αφορά τον αριθμό των επισκεπτών;

Βεβαίως και έχει. Με τις υφιστάμενες υποδομές έχουμε ήδη αρχίσει να φλερτάρουμε με τα όριά μας. Όπως έχουμε καταγράψει και στη μελέτη Οδικός Χάρτης 2021, ο ελληνικός τουρισμός θα φτάσει το 2021 τα 24 εκατ. διεθνών αεροπορικών αφίξεων, θα δημιουργήσει 19 δισ. Ευρώ άμεσα έσοδα και 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Όμως για να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε όλους αυτούς τους επισκέπτες, θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν 250.000 νέες κλίνες (100.000 νέες κατασκευές και 150.000 ανακαινίσεις υφιστάμενων), να εκσυγχρονιστούν όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας και φυσικά να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα υποδομών. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι να ξεκινήσουν όλα αυτά άμεσα, αφού ήδη είμαστε 3 χρόνια μπροστά από τους στόχους του Οδικού άξονα. Η χώρα μας υποδέχθηκε πέρυσι στο σύνολο 24 εκατ. τουρίστες, εκ των οποίων τα 21,5 αεροπορικώς.

Τελικά οι ξένοι τουρίστες μας αγοράζουν επειδή είμαστε φθηνοί ή γιατί έχουμε ως χώρα να προφέρουμε κάτι μοναδικό;

 Η τεράστια επιτυχία που έχει πετύχει τα δύο τελευταία χρόνια ο ελληνικός τουρισμός είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής σχέσης μεταξύ ποιότητας και τιμής που προσφέρουμε.
Είμαστε στα επίπεδα τιμών του 2009 και σύμφωνα με τις μετρήσεις ικανοποίησης πελατών που πραγματοποιούμε καθ’ όλη την τουριστική περίοδο, προσφέρουμε μακράν το καλύτερο τουριστικό προϊόν, τόσο σε επίπεδο προορισμού, όσο και σε επίπεδο, φαγητού, αξίας και καταλυμάτων.
Σε όλα αυτά προσθέστε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ίσως το πιο όμορφο οικόπεδο του Κόσμου.

Τι θέλει ο ΣΕΤΕ για τη ανάπτυξη του προϊόντος κυρίως από το κράτος;

Υπάρχουν θεσμικά θέματα που αφορούν σε μεγάλα ζητήματα του κλάδου όπως είναι η διαδικασία αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων που έχει απλουστευθεί προς την ορθή κατεύθυνση, το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, η επέκταση των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου, ο τρόπος χορήγησης της βίζας Σένγκεν, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των υπόλοιπων αρχαιολογικών χώρων.
Υπάρχουν επίσης εργασιακά και φορολογικά και επενδυτικά ζητήματα.
Πρέπει να δημιουργηθεί ένα σταθερό επενδυτικό πλαίσιο το οποίο θα προσελκύει επενδυτές.
Πρέπει να υποστηρίξουμε τη κρουαζιέρα και να δώσουμε κίνητρα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια να ενισχύσουν τη ποιότητα των υπηρεσιών τους.
Πρέπει να ενισχύσουμε τους τουριστικούς πράκτορες και να τους βοηθήσουμε να προσεγγίσουν νέες αγορές.
Θα πρέπει να δούμε πως θα ενισχύσουμε τη διασύνδεση των προορισμών μέσω της ακτοπλοΐας και των τουριστικών λεωφορείων, και τόσα άλλα.

Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει ξένες επενδύσεις στο τουριστικό τομέα. Τους έχουμε ανάγκη ή οι εσωτερικές δυνάμεις φθάνουν για τη βελτίωση του προϊόντος.

Ο οδικός Χάρτης αναφέρει ότι για κάθε 1 ευρώ που θα τοποθετήσει ως επένδυση το κράτος, θα πρέπει να τοποθετηθούν 4 ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα. Αντιλαμβάνεστε ότι το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα κρατικά προγράμματα δεν φτάνουν.
Πρέπει άμεσα να σχεδιαστεί ένας επενδυτικός νόμος ο οποίος θα προσελκύει επενδυτές. Επίσης, φλέγον ζήτημα, παραμένει, για την πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, η έλλειψη ρευστότητας και οι σχέσεις με το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.
Οι σχέσεις επιχειρήσεων και Τραπεζών έχουν μεταβληθεί άρδην τα τελευταία χρόνια, με προφανείς επιπτώσεις ως προς τις κεφαλαιακές ανάγκες των επιχειρήσεων και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.
Αυτό που χρειάζεται η τουριστική επιχείρηση τώρα, είναι ένα συνεργάσιμο και λογικό τραπεζικό σύστημα που να κατανοεί τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς από τη μία πλευρά και να συνυπολογίζει τις επιπτώσεις του κρατικού και φορολογικού παραλογισμού που βιώνουμε κυρίως την τελευταία τριετία, στη λειτουργία και στη θέση των επιχειρήσεων

Η εγχώρια τουριστική βιομηχανία έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό . Ποιο είναι αυτό;

Διαθέτουμε μια μοναδική φυσική ομορφιά, που δημιουργεί από μόνη της αξέχαστες εμπειρίες, ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία που όλοι θέλουν να επισκεφθούν και κατάλληλες κλιματικές συνθήκες που επιτρέπουν τη περαιτέρω διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
Διαθέτουμε επίσης ως χώρα την κρίσιμη μάζα ανθρωπίνων πόρων που απαιτείται για να προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες εξυπηρέτησης και φιλοξενίας. Είναι υποχρέωση όλων όσοι δραστηριοποιούμαστε στον τουρισμό να διαφυλάξουμε τις ομορφιές της χώρας μας και να τις αναδείξουμε, όπως τους αξίζει, στις καλύτερες θέσεις του παγκόσμιου τουρισμού.

Αρκετά τουριστικά καταλύματα, δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους, δεν πληρώνουν τους υπαλλήλους τους, αυτό αποτελεί πρόβλημα για τον ανταγωνιστή που είναι καθόλα εντάξει έναντι των εργαζομένων . Η κατάσταση αυτή πρέπει να κλείσει ;

Η κατάσταση αυτή θα τελειώσει πολύ σύντομα.
Το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι χωρίς ελέγχους του κράτους υπάρχει αδήλωτη εργασία, υπάρχει φορο-αποφυγή, υπάρχει ζήτημα απόδοσης ΦΠΑ.
Δεν το αρνούμαστε, όλοι οι κλάδοι της οικονομία έχουν επιτήδειους που χαλούν το σύνολο. Να τονίσω ότι τα ποσοστά του τομέα του τουρισμού είναι μικρότερα από άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Από το κράτος ζητάμε να γίνουν επιστεμμένοι έλεγχοι, και οι ποινές να είναι παραδειγματικά σκληρές. Από τη πλευρά μας έχουμε ήδη ξεκινήσει την αυτορρύθμιση.
Σύντομα τα καταλύματα, με πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν στη πόρτα του κάθε δωματίου ένα αυτοκόλλητο το οποίο θα επιβεβαιώνει ότι το κατάλυμα δεν είναι παράνομο.
Θα φροντίσουμε να πιέσουμε προς την κατεύθυνση του ηλεκτρονικού τιμολογίου, και της πληρωμής με πιστωτική κάρτα για ποσά άνω των 100 ευρώ. επίσης θα πιέσουμε ώστε οι μισθοδοσία να γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Σκληρός αγώνας αλλά η αυτορρύθμιση θα υλοποιηθεί. Μόνο έτσι προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρηματιών που δεν παρανομούν.

Στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ γιατί δημιουργεί πρόβλημα στο προϊόν;

Καταρχάς, τις τελευταίες ημέρες ο Υπουργός έχει τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα. Δεν θα αυξηθεί το ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα.
Απαντώντας όμως στην ερώτησή σας, ήδη ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τουριστικών πακέτων της τάξης του 50% έχει ήδη πωληθεί για το 2015 με τον υφιστάμενο ΦΠΑ.
Με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται και αποδίδεται όχι τώρα δηλαδή την ημερομηνία πώλησης, αλλά με το πέρας της άφιξης και διαμονής, η επιπλέον διαφορά που θα προκύψει από την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα πρέπει να ζητηθεί εκ νέου από τον τελικό καταναλωτή, ο οποίος όμως θα θεωρεί ότι έχει εξοφλήσει το κόστος των διακοπών του.
Καταλαβαίνετε το επίπεδο δυσφήμησης της χώρας μας, με δεδομένο ότι θα είναι αδύνατο να ελέγξουμε τα καταλύματα τα οποία δεν θα επιθυμούν ή δεν θα δύνανται να απορροφήσουν το κόστος και θα ζητήσουν τα επιπλέον χρήματα από επισκέπτες.
Στα υπόλοιπα πακέτα που δεν θα έχουν πωληθεί, θα αυξηθεί η τελική τιμή, διότι η πλειοψηφία των ελληνικών καταλυμάτων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.
Το μόνο που θα καταφέρουμε τελικά είναι να δυσφημίσουμε τον ελληνικό τουρισμό και να τον κάνουμε μη ανταγωνιστικό, σπρώχνοντας τη ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της χώρας μας που έχουν μικρότερους συντελεστές ΦΠΑ και άρα πιο ελκυστικό προϊόν.

Ο νομπελίστας Έλληνας ποιητής Γ Σεφέρης είχε γράψει αν μπορούσαμε να …αρμέξουμε τον ουρανό και να οργώσουμε τη θάλασσα η Ελλάδα θα ήταν η πλούσια στον κόσμο. Μπορούμε η πιο σωστά μπορείτε να το κάνετε;

Όπως είπα και νωρίτερα, έχουμε το καλύτερο οικόπεδο του κόσμου, την πιο πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, την καλύτερη γαστρονομία του κόσμου, χαρούμενους ανθρώπους, την ωραιότερη θάλασσα του κόσμου.
Όλοι μας μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε.
Πρέπει να αρχίσουμε όλοι μας να έχουμε τουριστική συνείδηση.
Οι μεγάλες πόλεις, τα νησιά, οι τουριστικοί προορισμοί τονώθηκαν και πάλι με τον τουρισμό.
Η τοπική οικονομία αναθάρρησε. Και αυτή είναι η μεγάλη συμβολή του τουρισμού στη χώρα: ότι έδωσε και πάλι ώθηση στον μικρό επιχειρηματία, στην ατομική επιχείρηση, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην ταβέρνα του χωριού, στον τοπικό έμπορο ενοικίασης αυτοκινήτων. Είναι υπόθεσης όλων μας.

ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης