Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Μετά την Ελλάδα, νέες αναταράξεις περιμένουν την Ευρώπη από τις εκλογές σε Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία

CNBC: Μετά την Ελλάδα, νέες αναταράξεις περιμένουν την Ευρώπη από τις εκλογές σε Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία
Στην Πορτογαλία δεν έχει αναδειχθεί κίνημα ενάντια στη λιτότητα και στη Φινλανδία, όλα τα μεγάλα κόμματα είναι προσκολλημένα στην ακολουθούμενη πολιτική
Πολλοί ευρωπαίοι πολίτες θα οδηγηθούν στις κάλπες κατά τη διάρκεια του 2015, με φόντο την αύξηση του λαϊκισμού, τις ανησυχίες για την ανανεωμένη επιθετικότητα της Ρωσίας και τη δυσαρέσκεια έναντι της λιτότητας.
Η Ελλάδα, σημειώνεται σε άρθρο του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, έχει ήδη ταράξει τα πράγματα, με την αναρρίχηση στην εξουσία τον Ιανουάριο ενός αριστερού αντιμνημονιακού κόμματος, ενώ στην Εσθονία, η νίκη του φιλονατοϊκού κεντροδεξιού πρωθυπουργού στις εκλογές του σαββατοκύριακου επισκιάστηκε από τις ανησυχίες σχετικά με τις παρεμβάσεις της γειτονικής Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια του 2015 αναμένεται να διεξαχθούν εκλογές σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Δανία και Φινλανδία.

Γαλλία
Τα θέματα – κλειδιά για τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, που αναμένεται να λάβουν χώρα μεταξύ 22 και 29 Μαρτίου, είναι η αδύναμη οικονομία και η υψηλή ανεργία, που διατηρείται πάνω από το 10%, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι η μετανάστευση εν μέσω της αυξανόμενης υποστήριξης προς το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen.
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Εθνικό Μέτωπο λαμβάνει το 33%, προπορευόμενο σημαντικά έναντι των κυβερνώντων τώρα Σοσιαλιστών και του αντιπολιτευόμενου UMP του πρώην προέδρου Nicolas Sarkozy.
Η επιτυχία του Εθνικού Μετώπου θα τεθεί υπό στενή παρακολούθηση, καθώς αυτές οι περιφερειακές εκλογές θα μπορούσαν να αποτελούν ένα τεστ εν όψει των προεδρικών εκλογών σε δύο χρόνια.

Ηνωμένο Βασίλειο
Στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Μαΐου, τα βασικά θέματα είναι η οικονομία, η μετανάστευση και η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Εργατικό Κόμμα, φαίνεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Συντηρητικού Κόμματος, όμως χωρίς την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας, ο κίνδυνος μη επίτευξης αυτοδυναμίας είναι υψηλός.
Η άνοδος μικρότερων κομμάτων, όπως του UKIP και του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας είναι αυτά στα οποία πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή, ενώ ο άλλος κίνδυνος είναι η πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης μέσα στο έτος σε περίπτωση που κανένα από τα δύο κύρια κόμματα δεν πετύχει να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη ή αν προκύψει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
Όπως σημειώνει η Credit Suisse σε σημείωμά της, «το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πολύ κοντά. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης μια πολύπλοκη διαδικασία στην οποία οι αγορές δεν έχουν συνηθίσει, πλήττοντας βραχυπρόθεσμα την επιχειρηματική εμπιστοσύνη».
Προσθέτει δε, ότι «ο μεγάλος μεσοπρόθεσμος κίνδυνος για τη βρετανική οικονομία είναι το Συντηρητικό Κόμμα να κερδίσει σαφή εντολή για να διεξάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με ένα Brexit».
Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., σημειώνει, θα προκαλούσε ζημία στην οικονομία της χώρας.

Ισπανία
Τα δύο μεγάλα κόμματα της Ισπανίας, το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές, έχουν δει τα ποσοστά τους να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά, ύστερα από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, αλλά και σκληρών περικοπών στον τομέα πρόνοιας, κάτι που έχει ενισχύσει την απήχηση του λαϊκού κινήματος Podemos (Μπορούμε), που τάσσεται ενάντια στη λιτότητα και το οποίο εδραιώνει συνεχώς τη θέση του στην ισπανική πολιτική σκηνή.
Τα βασικά θέματα των γενικών εκλογών στην Ισπανία, που αναμένονται να πραγματοποιηθούν περί τα τέλη του έτους (ακόμη δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία), είναι η λιτότητα, η υψηλή ανεργία και η διαφθορά.
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα θα λάμβανε 27,3%, ακολουθούμενο από το Podemos με 23,9%.
Χωρίς ξεκάθαρη πλειοψηφία, τα δύο μεγάλα κόμματα ενδεχομένως να οδηγηθούν στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, σημειώνουν οι αναλυτές.
Το κόμμα που θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής είναι το Podemos, σύμφωνα με τους αναλυτές, την άνοδο του οποίου παραλληλίζουν με αυτή του αντιμνημονιακού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
«Το Podemos είναι ένα κόμμα παρόμοιο του ΣΥΡΙΖΑ και κινείται πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις με το Συντηρητικό Κόμμα, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο με τρία χρόνια», επισημαίνει ο αναλυτής της Berenberg, Christian Schulz.
«Υπάρχει επομένως ο κίνδυνος το Podemos να καταστεί το πρώτο κόμμα στις εκλογές, αν και το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας είναι ελαφρώς διαφορετικό από αυτό της Ελλάδας και νίκη ενός κόμματος με 25% θα σήμαινε ότι πρέπει να προχωρήσει στον σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας».

Πορτογαλία
Οι γενικές εκλογές αναμένεται να λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, με το βασικό θέμα τους να παραμένει ο αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως και τα σκάνδαλα διαφθοράς.
Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση, η παρούσα κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας θα λάμβανε το 35%, με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές το 37,5%.
Βεβαίως, στην Πορτογαλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ισπανία, δεν έχουν καταγραφεί κινήματα ενάντια στη λιτότητα.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αν και οι Σοσιαλιστές είναι το πιθανότερο να κερδίσουν τις εκλογές, η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης παραμένει ακόμη πολύ αβέβαιη, εξαιτίας μιας σειρά μεταβλητών, με κυριότερη αν η Σοσιαλδημοκράτες θα αποφασίσουν να συμμαχήσουν με το Λαϊκό Κόμμα CDS ή αν θα έχουν διαφορετική λίστα.
Σε περίπτωση που συμβεί το τελευταίο, δεν αναμένεται να υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία.

Φινλανδία
Οι κοινοβουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 19 Απριλίου.
Η δημοτικότητα της παρούσας κυβέρνησης συνασπισμού έχει δεχθεί σοβαρότατα πλήγματα καθώς παλεύει για την ανάκαμψη της οικονομίας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Θέματα – κλειδιά που θα κυριαρχήσουν σε αυτές τις εκλογές είναι η οικονομία και η λιτότητα, ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία και τα αντίμετρα της Μόσχας, καθώς η Φινλανδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της Ρωσίας, μετά τη Σουηδία και τη Γερμανία.
Νικητής των εκλογών αναμένεται να αναδειχθεί το αντιπολιτευόμενο τώρα κόμμα, το Κεντρώο Κόμμα, που έχει μείνει εκτός εξουσίας εδώ και τέσσερα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης