Τελευταία Νέα
Πολιτική

Να αμβλύνει την ένταση με την Ελλάδα επιχειρεί ο Coelho: «Δεν πρόκειται να παίξω πινγκ-πονγκ με τον Τσίπρα»

Να αμβλύνει την ένταση με την Ελλάδα επιχειρεί ο Coelho: «Δεν πρόκειται να παίξω πινγκ-πονγκ με τον Τσίπρα»
Διαψεύδει τις θεωρίες συνωμοσίας εναντίον της Ελλάδας ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός
Προσπάθεια να αμβλύνει την ένταση με την Ελλάδα έκανε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, P. Coelho διαβεβαιώνοντας ότι επισήμως δεν υπέβαλε «καμιά διαμαρτυρία» στις Βρυξέλλες για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν πρόκειται να παίξω μια παρτίδα πινγκ-πονγκ με τον Έλληνα πρωθυπουργό», είπε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα, ερωτηθείς για τη δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, όταν επέκρινε την Ισπανία και την Πορτογαλία λέγοντας πως έχουν συνασπιστεί εναντίον της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας.
Η πορτογαλική κυβέρνηση «δεν υπέβαλε καμιά διαμαρτυρία» επίσημα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πρόσθεσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. «Απλώς γνωστοποίησα μέσω διπλωματικών καναλιών το σάστισμά μου για τις κατηγορίες που εκστόμισε» ο κ. Τσίπρας, συμπλήρωσε ο Coelho.
Η θέση της κυβέρνησης της Πορτογαλίας μεταφέρθηκε «στις υπηρεσίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» D. Tusk και «στις υπηρεσίες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» J. C. Juncker διευκρίνισε.
«Η Πορτογαλία συνεργάστηκε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο με τους εταίρους της στην ευρωζώνη προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ζητήσει την παράταση του προγράμματος βοήθειας», έκρινε ακόμη ο Coelho.
«Τα γεγονός ότι επιμείναμε, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εκδηλώσει με σαφήνεια την πρόθεσή της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως μια απόπειρα ανατροπής του (Αλέξη Τσίπρα) ή μια συνωμοσία εναντίον του», πρόσθεσε ο ηγέτης της πορτογαλικής συντηρητικής κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο τόνος που υιοθέτησε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός δημόσια είναι πάντως αισθητά πιο συμφιλιωτικός από τον ιδιαίτερα επιθετικό τόνο του Ισπανού ομολόγου του, του M. Rahoy: ο τελευταίος χθες κάλεσε τον κ. Τσίπρα να επιδείξει «σοβαρότητα» και να μην αναζητεί στη Μαδρίτη και στη Λισαβόνα «αποδιοπομπαίους τράγους» ή «εξωτερικούς εχθρούς».
Κι ενώ η Μαδρίτη ζήτησε από τις Βρυξέλλες να «καταδικάσουν» τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ήταν το Βερολίνο το οποίο υπεραμύνθηκε σήμερα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εκτιμώντας ότι η Αθήνα διέπραξε «ένα πολύ ασυνήθιστο λάθος βάσει των ευρωπαϊκών κριτηρίων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης