Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Nomura: Μπορεί να αποφύγει το πιστωτικό γεγονός η Ελλάδα;... Φυσικά υπάρχει λύση....

tags :
Nomura: Μπορεί να αποφύγει το πιστωτικό γεγονός η Ελλάδα;... Φυσικά υπάρχει λύση....
Το δρόμο για να αποφύγει η Ελλάδα το “πιστωτικό γεγονός” έδειξαν σήμερα οι αναλυτές της Nomura, στο σύντομο σημείωμα που εξέδωσαν για την πορεία της διαχείρισης του ελληνικού χρέους μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura, η εμπλοκή του EFSF, του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, θα δώσει στη διαδικασία ανταλλαγής παλαιών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, τις απαιτούμενες εγγυήσεις ώστε οι πιστωτές να μην προβούν σε “καταγγελία” των όρων. Με άλλα λόγια, με την εγγύηση του EFSF, οι πιστωτές δεν θα έχουν περιθώριο να αμφισβητήσουν τα νέα ομόλογα της Ελλάδας, όπως άλλωστε έγινε και τη δεκαετία του 1980, όταν και οι ΗΠΑ εγγυήθηκαν το roll over σε ομόλογα των χωρών της Λατινικής Αμερικής, με τη λεγόμενη διαδικασία των Brandy Bonds.
“Το EFSF είναι μία μεγάλη δεξαμενή ποιοτικών ομολόγων”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Nomura, και από τη στιγμή που εκδίδει ομόλογα για να καλύψει τα πακέτα διάσωσης της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας είναι σαν να εκδίδει πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα, αναφέρουν οι αναλυτές.
Η Nomura προχωρά και σε ορισμένες υποθέσεις:
-Μπορεί το EFSF να σταματήσει τη μετάδοση της ελληνικής κρίσης; Ίσως ναι, σε περίπτωση που εγκριθεί η παροχή εγγυήσεων.
-Τι μπορεί να συμβεί εάν τελικά η Ελλάδα αναδιαρθρώσει το χρέος της μετά το 2013, όταν και η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι υποχρεωτική; Και πάλι η ΕΕ θα μπορεί να εγγυηθεί την αποπληρωμή ομολόγων.
Συμπέρασμα; Η ΕΕ θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να λύσει το πρόβλημα, μέσω του EFSF, οποίος θα λειτουργούσε ως ο εγγυητικός μηχανισμός στο χρέος των αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης