Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Θα διακοπεί το ELA στις ελληνικές τράπεζες αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα - Ορατά τα capital controls

Barclays: Θα διακοπεί το ELA στις ελληνικές τράπεζες αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα - Ορατά τα capital controls
Αντίστροφη μέτρηση έως τις 5 Μαρτίου
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων πιστωτών μέσα στις επόμενες ημέρες πιθανότατα να διακοπεί η χρήση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) από την ΕΚΤ, εκτιμά η Barclays, η οποία επισημαίνει ότι εάν συμβεί αυτό τότε θα πρέπει να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες.
Η επόμενη τακτική συνάντηση της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ θα λάβει χώρα στις 5 Μαρτίου και (όσον αφορά τις συναντήσεις Φεβρουαρίου), σύμφωνα με τον κανονισμό, ούτε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, ούτε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρος, θα έχουν ψήφο.
Ωστόσο, η αναθεώρηση του ELA θα γίνει σε συνεδρίαση πριν από την επόμενη προγραμματισμένη του οργάνου της ΕΚΤ.
Το όργανο της ΕΚΤ μπορεί επίσης να αποφασίσει νωρίτερα, σε μια ad hoc συνεδρίαση έκτακτης ανάγκης, ώστε πάλι να γίνουν προσαρμογές προς τις δύο κατευθύνσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στις εβδομαδιαίες λογιστικές καταστάσεις του Ευρωσυστήματος, ως το τέλος της περασμένης εβδομάδας, η χρήση του ELA από τις ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να ανέρχεται σε περίπου ευρώ 57 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, περίπου 50 δισ. ευρώ αντανακλούν τη μετάβαση από τις πράξεις MRO της ΕΚΤ στο ELA, καθώς η ΕΚΤ αναίρεσε την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών χρεογράφων για τη χρήση εγγυήσεων στις 4 Φεβρουαρίου.
Τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ αντικατοπτρίζουν τις πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας που πιθανόν προέκυψαν από την εκροή καταθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας στη νομισματική ένωση.
Ωστόσο, η Barclays πιστεύει ότι ο δανεισμός έκτακτης ανάγκης από τις ελληνικές τράπεζες έχει αυξηθεί πιθανώς περαιτέρω κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, κοντά στα 65 δισ. ευρώ εξαιτίας της συνέχισης των εκροών καταθέσεων.
Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ βοήθησε στο να αποφευχθεί μια κρίση ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών συνεχίζονται.
Ωστόσο, εάν οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας στις επόμενες ημέρες, η δυνατότητα χρήσης του ELA κατά πάσα πιθανότητα θα κλείσει (απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ), στις 5 Μαρτίου το αργότερο.
Αυτό θα προκαλέσει πιθανότατα την ανάγκη να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης