Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Σήμερα η έγκριση από τις Βρυξέλλες, επιστροφής μέρους του πακέτου διάσωσης

Πορτογαλία: Σήμερα η έγκριση από τις Βρυξέλλες, επιστροφής μέρους του πακέτου διάσωσης
Αφορά ποσό 14 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ
Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους στην Πορτογαλία για την επιστροφή, νωρίτερα του προβλεπόμενου, ποσού ύψους 14 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης που είχε λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Θα υπάρξει μια πολιτική απόφαση που εκτιμάται ότι θα είναι ευνοϊκή για την Πορτογαλία», ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος του Eurogroup, ο οποίος διευκρίνισε ότι η έγκριση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.
Το Eurogroup θα επιμείνει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στις εξαμηνιαίες αποστολές επιτήρησης που διενεργούνται από τη στιγμή που η Πορτογαλία εξήλθε του προγράμματος διάσωσης τον Μάιο του περασμένου έτους, σημείωσε.
Η Πορτογαλία, σημειωτέον, έλαβε βοήθεια ύψους 78 δισ. ευρώ το 2011, εκ των οποίων 26 δισ. προέρχονταν από το ΔΝΤ.
Το πρόγραμμα διάσωσης περιλαμβάνει μια ρήτρα, σύμφωνα με την οποία οι νωρίτερα του προβλεπόμενου αποπληρωμή θα πρέπει να είναι ανάλογη για όλους τους πιστωτές.
Έτσι, επιστρέφοντας αυτό το ποσό στο ΔΝΤ, η Λισαβόνα θα πρέπει να πληρώσει κατ' αναλογία και το ταμείο διάσωσης της Ε.Ε., οι συνθήκες χρηματοδότησης του οποίου είναι ευνοϊκότερες.
Το Eurogroup θα πρέπει να δώσει αυτή την δυνατότητα στην Πορτογαλία.
Έστι, η Λισαβόνα ακολουθεί τα βήματα της Ιρλανδίας, που ήδη έλαβε την έγκριση του Eurogroup στα τέλη του περασμένου έτους να επιστρέψει μέρος των χρημάτων του πακέτου διάσωσής της στο ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης