Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Η Πορτογαλία απορρίπτει τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, τι θα συμβεί όμως σε ένα Grexit

Reuters: Η Πορτογαλία απορρίπτει τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, τι θα συμβεί όμως σε ένα Grexit
Αν και στο παρελθόν Αθήνα και Λισαβόνα αλληλοϋποστηρίζονταν, πλέον αποτελούν δύο διαφορετικούς κόσμους, τόσο πολιτικά και κοινωνικά όσο και οικονομικά
Η Πορτογαλία έχει σε μεγάλο βαθμό μετριάσει τους φόβους ότι αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο στη ζώνη του ευρώ μετά την Ελλάδα, αν και θα μπορούσε να επηρεαστεί σε περίπτωση που η αντιπαράθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων πιστωτών της καταλήξει σε ένα Grexit.
Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Reuters, που υπογράφει ο Axel Bugge, στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους πριν από τρία χρόνια, η Ελλάδα και η Πορτογαλία συχνά είχαν υποστηρίξει η μία την άλλη.
Ωστόσο, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα διάσωσής της και με την οικονομία της να αναπτύσσεται, φαίνεται ότι αποτελούν δύο ξεχωριστούς κόσμους, τόσο πολιτικά και κοινωνικά όσο και οικονομικά.
Αυτή την εβδομάδα η Λισαβόνα δήλωσε ότι θα επιδιώξει να επιστρέψει νωρίτερα του προγραμματισμένου 14 δισ. ευρώ από το δάνειο που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η Αθήνα χρειάζεται περισσότερα χρήματα.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, ίσως είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενεργεία περισσότερο ως ένας σκληρός βορειοευρωπαίος πιστωτής, υπερασπιζόμενη τη λιτότητα.
Τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών σημειώνουν ότι η Ευρώπη έχει συμφέρον και καθήκον να βοηθήσει την Ελλάδα, ωστόσο σημειώνουν ότι η Λισαβόνα θα πρέπει να επιμείνει η Ελλάδα να ακολουθήσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όπως η Πορτογαλία ζήτησε από τους πολίτες της να κάνουν θυσίες τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης των 78 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, στην πορτογαλική πολιτική σκηνή εξακολουθούν να κυριαρχούν τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, σε αντίθεση με την Ελλάδα που μέσα από την κρίση αναδύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη γειτονική της Ισπανία, όπου το κόμμα Podemos, που είναι ενάντια στη λιτότητα, ηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του 2015.
Στην Πορτογαλία κανένα ριζοσπαστικό κόμμα δεν συγκεντρώνει σημαντικό μερίδιο στην πρόθεση ψήφου, σημειώνεται.
Αυτό σημαίνει ότι η Πορτογαλία αντιμετωπίζει ένα ομαλότερο πολιτικό μονοπάτι εν όψει των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, καθώς ακόμη και αν κερδίσουν οι Σοσιαλιστές είναι πιθανό ότι θα συνεχίσουν τον δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, σημειώνουν πολιτικοί εμπειρογνώμονες.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι κίνδυνοι ενδεχομένως να αυξηθούν σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινωθεί.
«Εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην Πορτογαλία. Όλοι θα πουν "ποιος είναι ο επόμενος"», σημειώνει ο Φιλίπε Γκαρσία, επικεφαλής της Informação de Mercados Financeiros.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πορτογαλία είναι σε καλύτερη κατάσταση, όμως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πορτογαλία έχει ένα χρέος που φθάνει το 130% του ΑΕΠ», σημειώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης