Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Εάν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος – ΕΕ αποτύχουν και τη Δευτέρα, οι πιθανότητες Grexit αυξάνονται

tags :
Commerzbank: Εάν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος – ΕΕ αποτύχουν και τη Δευτέρα, οι πιθανότητες Grexit αυξάνονται
Αυξημένες ακόμη οι πιθανότητες ενός συμβιβασμού τη Δευτέρα
Σημαντική αύξηση θα υπάρξει στις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων πιστωτών της μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Commerzbank.
Στην σημερινή 3σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "Greece: Eurogroup meeting fails – and now?" (Ελλάδα: Το Eurogroup απέτυχε - και τώρα;) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Commerzbank κρατά μικρό καλάθι από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.
Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Ελλάδα θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν την τακτική συνεδρίασή τους.
Οι εταίροι της Ελλάδας επιμένουν η χώρα να αποδεχτεί μια συνέχεια του προγράμματος διάσωσης.
Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα το αποδεχτεί αυτό μόνο αν πάρει κάτι σε αντάλλαγμα. Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε προβλέπει την επέκταση της διάρκειας ωρίμανσης των διμερών δανείων σε 50 έτη, η εξυπηρέτηση του χρέους να ανασταλεί κατά τα πρώτα δέκα χρόνια, και το επιτόκιο - ήδη πολύ χαμηλά - θα μπορούσε να περικοπεί.
Επιπλέον, οι εταίροι στην Ελλάδα θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τα αιτήματά τους για τις αποκρατικοποιήσεις και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, εάν η Ελλάδα εντείνει τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η οποία σε κάθε περίπτωση έχει προαναγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική εκστρατεία.
Επιπλέον, η τρόικα στη σημερινή της μορφή θα μπορούσε να καταργηθεί, προοπτική που και ο Πρόεδρος της Επιτροπής J. C. Juncker έχει υποστηρίξει.
Ένα μέρος του συμβιβασμού θα μπορούσε επίσης να είναι η ΕΕ να αποδεσμεύσει την τελευταία δόση των 1,8 δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης.
Η Commerzbank εξακολουθεί να πιστεύει ότι ένας συμβιβασμός κατά μήκος αυτών των γραμμών είναι πιο πιθανό από ό, τι να πτωχεύσει μια ελληνική κυβέρνηση και να βγει από την νομισματική ένωση.
Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα αποτύχουν και πάλι, τότε οι πιθανότητες ενός Grexit θα αυξηθούν (οι οποίες σήμερα είναι στο 25%).

Η ΕΚΤ θα "τραβήξει την πρίζα"

Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα από την ΕΚΤ μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης, εάν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Αντ 'αυτού, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν αναχρηματοδοτηθούν κυρίως μέσω του ELA, του μηχανισμού χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης.
Το μέγιστο όριο του ELA είναι στα 60 δισ. ευρώ.
Εάν όμως συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων, πιθανόν να χρειαστεί η ΕΚΤ να αυξήσει το όριο του ELA για να αποφευχθεί η κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ωστόσο, η ΕΚΤ επιτρέπεται μόνο να παρατείνει τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν η φερεγγυότητα της Ελλάδας διασφαλιστεί.
Εάν η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και σε περίπτωση που η
χώρα ξεμείνει από κεφάλαια τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, είναι πιθανό ότι η ΕΚΤ να σταματήσει τη χρηματοδότηση μέσω ELA, μετά από έκδοση προειδοποίησης.
Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα μπορούσε πράγματι να βγει από την νομισματική ένωση.
Για την αποφυγή ενός bank run, η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων, με την οικονομική ζωή να επηρεάζεται σοβαρά και τη χώρα να διολισθαίνει σε οικονομικό χάος.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστούν από αυτό, ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα έχει τη δυνατότητα να θέσει την επιβίωση της ευρωζώνης σε κίνδυνο.
Οι ιδιώτες κάτοχοι χρέους που έχουν ήδη χάσει το 90% της συνολικής τους τοποθέτησης δεν είναι πλέον εκτεθειμένοι στην Ελλάδα.
Και οι πολίτες των άλλων χωρών μελών της Ευρωζώνης πιθανώς να μην ξεκινήσουν ένα bank run από τις τράπεζες τους, δεδομένου ότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση, καταλήγει η Commerzbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης