Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα κλίμακα με αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αποκατάσταση μικροομολογιούχων

Νέα κλίμακα με αφορολόγητο 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αποκατάσταση μικροομολογιούχων
Η υπουργός κήρυξε τον «πόλεμο» στους φοροφυγάδες ενώ απηύθυνε έκκληση στους φορολογούμενους να σπεύσουν να πληρώσουν τους φόρους τους
Νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με πολλά κλιμάκια και αφορολόγητο όριο τις 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των αντικειμενικών τιμών και αποκατάσταση των μικροομολογιούχων, προανάγγειλε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη.
Παράλληλα η υπουργός κήρυξε τον «πόλεμο» στους φοροφυγάδες ενώ απηύθυνε έκκληση στους φορολογούμενους να σπεύσουν να πληρώσουν τους φόρους τους (την εναπομείνασα δόση του ΕΝΦΙΑ 2014, τον ΦΠΑ του διμήνου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου κ. αλ.) και να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Χαρακτήρισε μάλιστα την πληρωμή των φόρων «πατριωτικό καθήκον» προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι για μισθούς και συντάξεις.
Ακόμη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση και δεν θα αλλάξει ο ίδιος φόρος σε τρόφιμα και φάρμακα.
Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε από την πλευρά της υπουργού αν θα συνεχιστεί η επιβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (η οποία εφαρμόζεται κανονικά από την 1η του έτους μειωμένη κατά 30%) και αν θα επανέλθουν σταδιακά οι φοροαπαλλαγές που «κόπηκαν» στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής.
Αναλυτικότερα, τα πέντε πρώτα βήματα που θα κάνει η κυβέρνηση με στόχο την εγκαθίδρυση φορολογικής δικαιοσύνης, και τη φορολόγηση του καθενός σύμφωνα με την πραγματική και όχι την τεκμαρτή φοροδοτική του ικανότητα, είναι:
-Η κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και η αντικατάστασή του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, και με προοδευτική κλίμακα.
Παράλληλα, έως τον Ιούνιο, κατ' εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα γίνει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των πραγματικών τιμών (μεσοσταθμικά αναμένεται να μειωθούν 25-30%).
Οι απώλειες εσόδων από τις αλλαγές αυτές θα αντισταθμιστούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο.
-Η βελτίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων, με την άρση όλων των περιορισμών της ισχύουσας ρύθμισης.
Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να καταργηθεί το όριο οφειλής έως 1 εκατ. ευρώ για ένταξη στη ρύθμιση, ανοίγοντας τον δρόμο και στους μεγάλους οφειλέτες.
Αντιστοίχως σχεδιάζεται και η κατάργηση του ορίου των 15.000 ευρώ, το οποίο δεν επιτρέπει ρύθμιση σε περισσότερες από 72 δόσεις, ενώ αναμένεται και η παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση που λήγει στις 31 Μαρτίου.
Οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα μέχρι τώρα, δεν απέδωσαν ούτε κατ' ελάχιστον τα προσδοκώμενα. Σ' αυτές εντάχθηκαν μόλις 198. 000 φορολογούμενοι εκ των οποίων 168.000 στη ρύθμιση των εκατό δόσεων.
Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές υπό διακανονισμό ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ «λιγότερο από όσα ληξιπρόθεσμα δημιουργούνται μέσα σε δύο μήνες», όπως υπογράμμισε η κ. Βαλαβάνη.
Όσον αφορά τις επιτροπές εξώδικου διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών, που είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, με καθιέρωση ετήσιας δόσης ως ποσοστό του εισοδήματος, σ' αυτές θα καταφεύγουν μόνο όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.
-Η αλλαγή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Θα γίνει στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους μετά από διαβούλευση. Θα αφορά στα εισοδήματα του 2015 (που θα δηλωθούν το 2016) με την καθιέρωση ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με πολλά κλιμάκια και αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.
-Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς μέσω νέων επιχειρησιακών σχεδίων από το ΣΔΟΕ και άλλους μηχανισμούς και με διατήρηση και ενδυνάμωση των μόνιμων προληπτικών ελέγχων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
-Η αξιοποίηση του προσωπικού.
Για τις 15.000 οικογένειες οι οποίες υπέστησαν ζημίες από το «κούρεμα» των ομολόγων, θα υπάρξει αποκατάσταση αλλά και ειδικό πλαίσιο για εργαζόμενους που αποζημιώθηκαν με ομόλογα που κουρεύτηκαν.
Η κ. Βαλαβάνη επανέλαβε επίσης ότι θα επαναπροσληφθούν οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης