Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βarclays: Πραγματικός ο κίνδυνος Grexit - Υψηλότερος σήμερα από ότι ήταν το 2012

Βarclays: Πραγματικός ο κίνδυνος Grexit - Υψηλότερος σήμερα από ότι ήταν το 2012
Στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου η Ελλάδα αναμένεται να αναλύσει τις προθέσεις της - Αναμένουμε σαφείς ενδείξεις
Κλιμακώνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα η ΕΚΤ, προκειμένου η Αθήνα να αποφασίσει τάχιστα για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, διαμηνύει με τη σειρά της και η Barclays, σε νέα 3σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "ECB puts pressure on Greece to decide on a programme".
"Η ΕΚΤ αυξάνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα", επισημαίνει η βρετανική επενδυτική τράπεζα, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ - το βράδυ της Τετάρτης - να σταματήσει να αποδέχεται ως collaterals τα ελληνικά ομόλογα.
Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες οδηγούνται καθολικά, μετά την ανωτέρω εξέλιξη, στον μηχανισμό έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA).
Σύμφωνα με την Barclays, στην τρέχουσα συγκυρία, το ELA καθίσταται μια πολύ σημαντική μορφή χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένης της όξυνσης του φαινομένου των εκροών καταθέσεων.
Ωστόσο αυτό που κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά είναι πως το ELA συνιστά ακριβότερη μορφή χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως προσθέτει η Barclays, η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά collaterals αποτελεί μοχλό πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η τελευταία να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους και να καταλήξει σε συμφωνία για νέο πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό.
"Στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου η Ελλάδα αναμένεται να αναλύσει τις προθέσεις της.
Αναμένουμε σαφείς ενδείξεις", σημειώνουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας.
"Μια συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων είναι εφικτή, ωστόσο η πιθανότητα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πλέον υψηλότερη από ότι ήταν το 2012, κατά την κορύφωση της κρίσης", προειδοποιεί, τέλος, η Barclays.

www.bankingnews.gr

Πρώτγη ενημέρωση 6 Φεβρουαρίου 2015 ώρα 16:12

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης