Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

Morgan Stanley: Διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών
Eίναι απίθανη η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Διαχειρίσιμους χαρακτηρίζει η Morgan Stanley τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, μετά την αιφνίδια απόφαση της ΕΚΤ - την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου - να σταματήσει από τις 11 του μηνός να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals (εγγυήσεις) για τη χορήγηση ρευστότητας.
"Οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών κρίνονται διαχειρίσιμοι, αφού υπάρχει το ELA", σχολιάζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε έκθεσή τους, ημερομηνίας 5/2 και υπό τον τίτλο "Implications of ECB decision on Greek bank collateral".
Όπως αναγνωρίζει η Morgan Stanley, η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά collaterals πράγματι αποδυναμώνει την ικανότητα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο, εφόσον υπάρχει το ELA, τα ρίσκα είναι διαχειρίσιμα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, στην τρέχουσα συγκυρία ένα ποσοστό της τάξης του 18% με 20% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος λαμβάνει χρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ και του ELA, έναντι ποσοστού 11% (χαμηλό τριών ετών) που καταγραφόταν τον Νοέμβριο του 2014.
Ωστόσο, η προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στο ELA γεννά πρόσθετες αβεβαιότητες, ενώ αυξάνει και το χρηματοδοτικό κόστος.





Η Morgan Stanley εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένων των μαζικών εκροών καταθέσεων τους τελευταίους δύο μήνες.
Στη συνέχεια, επιχειρώντας η αμερικανική τράπεζα να αποκωδικοποιήσει περαιτέρω την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά collaterals, σχολιάζει ως εξής:
- Σε πρώτο επίπεδο, πρόκειται για τεχνικής φύσεως απόφαση, που μετακυλύει το βάρος της ευθύνης από την ΕΚΤ στην ΤτΕ.
- Σε δεύτερο επίπεδο, πρόκειται για μια απόφαση σοβαρή, η οποία δεν πρέπει να δώσει περαιτέρω ώθηση στην κλιμάκωση του φαινομένου της εκροής καταθέσεων.
Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προβλέπει η Morgan Stanley, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες θα κορυφωθούν, προκαλώντας συνέπειες πιθανότατα μη διαχειρίσιμες.
Ωστόσο είναι απίθανη η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καταλήγει η Morgan Stanley.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης