Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Ορατές οι πρώτες ακτίνες ελπίδας στην Ελλάδα - Παραμένει ο κίνδυνος bank run

tags :
Commerzbank: Ορατές οι πρώτες ακτίνες ελπίδας στην Ελλάδα - Παραμένει ο κίνδυνος bank run
Ο κίνδυνος επιτάχυνσης των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες είναι πραγματικός
Πολιτικές ακτίνες ελπίδας βλέπει η Commerzbank στην Ελλάδα, αλλά παρατηρεί ότι η κατάσταση των τραπεζών επιδεινώνεται.
Σύμφωνα με την σημερινή 7σέλιδη ανάλυση της υπό τον τίτλο "Bund future: 160 in sight" (Μέλλον του γερμανικού 10ετούς ομολόγου: 160 στον ορίζοντα), στην αναφορά για την Ελλάδα, η Commerzbank αναφέρει ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να επιδεινωθεί εάν οι εκροές καταθέσεων συνεχιστούν ή επιταχυνθούν.
Η γερμανική τράπεζα βλέπει σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με τις σχέσεις τρόικας - Ελλάδας, μετά και τις περίπλοκες εξελίξεις και δηλώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η Commerzbank αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμφωνήσει στη χρήση του προγράμματος επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, ο κίνδυνος επιτάχυνσης των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες είναι πραγματικός, όπως σκιαγράφησε νέα έκθεση από τον οίκο S&P.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι την Παρασκευή ο S&P αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές (CreditWatch Negative) την αξιολόγηση CCC+ που δίδει σε Alpha Bank, Εurobank, Εθνική και Πειραιώς.
Όπως προσθέτει ο οίκος, η συνέχιση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών αρχών εξαρτάται άμεσα από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών της Ελλάδας, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την S&P, τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, στη σκιά της όξυνσης του φαινομένου της εκροής καταθέσεων.
Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων ανάγκασαν τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης