Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα – Στο επίκεντρο οι λήξεις εντόκων

tags :
Nomura: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα – Στο επίκεντρο οι λήξεις εντόκων
Η δεύτερη ημέρα της νέας ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει την άποψη ότι υπάρχουν μικρά περιθώρια αισιοδοξίας
Μικρά είναι τα περιθώρια αισιοδοξίας για τις προοπτικές της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Nomura, η οποία εκτιμά ότι η θέση αυτή επιβεβαιώνεται μετά από δύο ημέρες "ζωής" της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Η Nomura επισημαίνει ότι η δεύτερη ημέρα της νέας ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει την άποψη ότι υπάρχουν μικρά περιθώρια αισιοδοξίας για την αρχική διαπραγματευτική στάση της νέας κυβέρνησης και ότι είναι πιθανό να υπάρξει μεγαλύτερη αστάθεια στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Η αγορά καλείται να αναπροσαρμόσει τις τιμές με βάση τον κίνδυνο της απόλυτης αντιπαράθεσης με την Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει με την εξαγγελία νομοθετικών πρωτοβουλιών σε όλους σχεδόν τα μέτωπα (εργασιακές μεταρρυθμίσεις, συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις, υγειονομική περίθαλψη, μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και τραπεζικού τομέα), οι οποίες αντιτίθενται σε προηγούμενες δεσμεύσεις έναντι της Τρόικας στην Ελλάδα.
Ένα βασικό αναπάντητο ερώτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει τις νομοθετικές αυτές πράξεις από μόνη της ή πριν από κάθε επικοινωνία του Eurogroup.
Η πεποίθηση της Nomura είναι ότι θα δεν θα έλθει σε συνεννόηση.
Μετά από όλα, η Βουλή ανοίγει στις 5 Φεβρουαρίου, ωστόσο, το νομοθετικό έργο μπορεί να ξεκινήσει αρκετές ημέρες αργότερα, καθώς προέχει η εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πρώτη ημερομηνία-κλειδί παραμένει η συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, η οποία θα λάβει χώρα μετά από ένα πρώτο γύρο συναντήσεων μεταξύ της Ευρωομάδας και του Έλληνα Υπουργού.
Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει μια δεύτερη παράταση παραμένει το βασικό σενάριο, αν και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της εν λόγω επέκτασης από το Eurogroup δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη.
Κατά την άποψη της Nomura, είναι πιθανό να απαιτείται ρητή διαβεβαίωση σε
κάποια μορφή πολιτικών που διέπουν τη σύμβαση δανείου που ισχύει σήμερα, το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει το πρώτο επεισόδιο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της, λόγω των αντιμνημονιακών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ τις δύο τελευταίες ημέρες.
Εν τω μεταξύ, το ημερολόγιο περιπλέκεται περαιτέρω από την ανάγκη των ελληνικών τραπεζών να μετακυλήσουν όλο και περισσότερα έντοκα γραμμάτια.
Σύμφωνα με τη Νomura (η οποία επικαλείται δημοσίευμα του bankingnews.gr) στον υφιστάμενο προγραμματισμό για το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου οι νέες εκδόσεις γραμματίων θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 7 δισ. ευρώ και είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν οι τράπεζες μπορούν να διαθέσουν τέτοια ποσά, χωρίς την ενεργή βοήθεια της ΕΚΤ.
Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν μόνο την πίεση που δημιουργεί η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας αλλά και την αρνητική στάση της ΕΚΤ που αντιδρά στην κατάχρηση του εργαλείου των εντόκων γραμματίων.
Με τη σειρά του αυτό καθιστά την ανάγκη για μια συμφωνία σχετικά με την παράταση του προγράμματος του EFSF ακόμη πιο κρίσιμη.

Πιο είναι όμως το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα:

- 30 Ιανουαρίου - Ο πρόεδρος του Eurogroup καταφθάνει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.
- 2-3 Φεβρουαρίου - Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών.
- Επόμενη εβδομάδα: Πιθανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Γάλλο Πρόεδρο F. Hollande.
- 5 Φεβρουαρίου - Η ελληνικό Βουλή ξανανοίγει και η ΕΚΤ θα αποφασίσει σχετικά με την ανανέωση του ELA στις 4-5 Φεβρουαρίου
- 6 Φεβρουαρίου - Λήξη εντόκων γραμματίων ύψους 1 δισ.
- 7 ή 13 Φεβρουαρίου - Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, στον οποία απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Ο δεύτερος γύρος (151 βουλευτές) μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός πέντε ημερών
- 12 Φεβρουαρίου - Άτυπο Συμβούλιο τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
- 13 Φεβρουαρίου - Λήξη εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ.
- 16 Φεβρουαρίου - Eurogroup. Αίτημα για παράταση του προγράμματος ή συζήτηση σχετικά με το τι θα συμβεί μετά το πρόγραμμα του EFSF που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
- 18-19 Φεβρουαρίου - ανανέωση ELA (δύο φορές την εβδομάδα).
- Τελευταίες 10 ημέρες του Φεβρουαρίου - Έκδοση εντόκων για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης
- 28 Φεβρουαρίου - Λήξη του προγράμματος του EFSF

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης