Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παιχνίδια προεκλογικής σκοπιμότητας με τον ΕΝΦΙΑ - Επιβαρύνονται 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Παιχνίδια προεκλογικής σκοπιμότητας με τον ΕΝΦΙΑ - Επιβαρύνονται 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων
Όσοι έχουν έκπτωση θα πληρώσουν στα τέλη Ιανουαρίου τη μειωμένη δόση που τους αναλογεί και στα τέλη Φεβρουαρίου την τελευταία
Με τον ΕΝΦΙΑ μειωμένο έως και 50% βαδίζουν προς την κάλπη 54.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, εκτός απροόπτου, αναμένεται να αναρτήσει στο Τaxisnet την τελευταία παρτίδα με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εξυπηρετώντας τα προεκλογικά σχέδια της κυβέρνησης.
Έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να… μετρήσουν κέρδη και ζημιές, απόρροια των διορθώσεων της περιουσιακής τους κατάστασης στην οποία προχώρησαν τον περασμένο μήνα.
Όσοι έχουν έκπτωση θα πληρώσουν στα τέλη Ιανουαρίου τη μειωμένη δόση που τους αναλογεί και στα τέλη Φεβρουαρίου την τελευταία.
Για ορισμένους, μετά τον συμψηφισμό ο φόρος θα είναι μηδενικός, δεδομένου ότι μέχρι τώρα πλήρωναν ολόκληρο τον φόρο.
Ωστόσο, για περίπου 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων τα νέα εκκαθαριστικά είναι επιβαρυντικά, καθώς μετά τη διόρθωση - συμπλήρωση των στοιχείων των ακινήτων τους και τη διασταύρωση που έγινε διαπιστώθηκε ότι δεν δικαιούνται τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις που τους είχαν χορηγηθεί με την προηγούμενη μαζική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, στα τέλη Οκτωβρίου.
Η νέα εκκαθάριση αφορά φορολογουμένους με κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με ημιτελή κτίσματα, όσους είχαν δηλώσει λάθος όροφο και γενικότερα όσους υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.
Αφορά επίσης και φορολογουμένους που δικαιούνται μερική απαλλαγή 50% από τον ΕΝΦΙΑ καθώς και όσους έχουν πλήρη απαλλαγή και το σύστημα δεν τους είχε εντοπίσει εξαρχής.
Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος:
* 20% για ακίνητα τα οποία ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους και δεν είχαν δηλωθεί σωστά με τις αρχικές δηλώσεις.
* 50% εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα είναι χαμηλότερο από 9.000 ευρώ, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η αξία της περιουσίας είναι μικρότερη των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για το ζευγάρι με ένα παιδί και των 200.000 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά.
* Πλήρη απαλλαγή για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80%.
*Για όσους δήλωσαν λανθασμένο τον όροφο του διαμερίσματός τους το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε τον φόρο θεωρώντας ότι τα ακίνητα αυτά βρίσκονται στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας εφαρμόζοντας υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

(πρώτη ενημέρωση 22 Ιανουαρίου 2015, 07:26)

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης