Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ποιοι δείκτες θα επιβεβαιώσουν το αρνητικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες

Morgan Stanley: Ποιοι δείκτες θα επιβεβαιώσουν το αρνητικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες
Ανησυχία και σκεπτικισμό δείχνει νέα έρευνα της Morgan Stanley
Αρνητικά σημάδια για το ύψος καταθέσεων, την ζήτηση για πιστώσεις και την ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών εντοπίζει σε νέα έρευνα της για τον κλάδο η Morgan Stanley, επισημαίνοντας τους δείκτες που μπορούν να επιβεβαιώσουν ένα αρνητικό σενάριο.
Στην σημερινή 15σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "Tracking the bear case drivers" (Εντοπίζοντας τους καταλύτες του αρνητικού σεναρίου), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Morgan Stanley, στην έρευνα AlphaWise για το ελληνικό τραπεζικό τοπίο εντοπίζει τους παράγοντες μιας αρνητικής συγκριτικής προσέγγισης για τις αναλήψεις καταθέσεων, την πιστωτική ζήτηση και την ποιότητα του ενεργητικού.
Αλλά δείχνει επίσης ότι τα περιθώρια δανείων-καταθέσεων θα μπορούσαν να διευρυνθούν.
Η έρευνα AlphaWise δείχνει τη συνεχιζόμενη πίεση που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, λόγω της πρόσφατης επιδείνωσης των οικονομικών, αλλά και της τρέχουσας πολιτικής αβεβαιότητας είναι που επηρεάζει τους καταναλωτές και τις τραπεζικές τους συνήθειες.

Πάνω από το μισό των ερωτηθέντων βλέπει επιδείνωση των οικονομικών των νοικοκυριών σε σχέση με τρεις μήνες πριν

Embedded image permalink

Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων βλέπει επιδείνωση των οικονομικών των νοικοκυριών σε σχέση με σήμερα


Embedded image permalink

Η έρευνά που έγινε σε 822 Έλληνες πελάτες των τραπεζών συλλαμβάνει ένα στιγμιότυπο της τρέχουσας στιγμής.
Οι πελάτες των τραπεζών δείχνουν νευρικοί, δίνοντας ενδείξεις ότι η σχέση κινδύνου-ανταμοιβής είναι ασύμμετρη προς το αρνητικό σενάριο.
Οι εκροές καταθέσεων μπορεί να ενταθούν.
Πρόσφατα δημοσιεύματα δείχνουν ότι υπήρξαν εκροές της τάξεως των 7 δισ. ευρώ, με την έρευνα να δείχνει ότι αυτό είναι πιθανό να ενταθεί κατά τους επόμενους τρεις μήνες.
Ειδικότερα, ένα ποσοστό λίγο υψηλότερο από το 50% των πελατών των τραπεζών αναμένουν να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους σε κάποια ελληνική τράπεζα, το υπόλοιπο (44%) ψάχνει να αποσύρει μεγάλα ποσά στο 1ο τρίμηνο.

Διχασμένες οι εκτιμήσεις για τη συνέχιση της εκροής καταθέσεων

Embedded image permalink

Συνέχεια της απομόχλευσης, η ποιότητα του ενεργητικού θα μπορούσε να επιδεινωθεί:
Η έρευνα υποδηλώνει ότι ρυθμός αύξησης των δανείων δεν θα ενισχυθεί σύντομα, με τις προσδοκίες ενός νέου δανείου να παραμένουν περιορισμένες κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών.
Μόλις το ένα πέμπτο αναμένουν να εκταμιεύσουν ένα νέο δάνειο.
Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το αρνητικό κλίμα γύρω από το χρέος, υποδηλώνοντας μια πιθανή αύξηση στο σχηματισμό των επισφαλειών.
Λίγο λιγότερο από το 30% των πελατών αισθάνονται ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις ενός δανείου τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ ένα επιπλέον 30% εκτιμά ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί με το επίπεδο του χρέους που έχει.

Πιθανότητες για αίτηση νέου δανείου το επόμενο 3μηνο

Embedded image permalink

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, το κόστος των καταθέσεων δεν μπορεί να αυξηθεί όπως υποστήριξε πρόσφατα, ενώ το κόστος των δανείων θα μπορούσε να αυξηθεί.
Η αυξημένη διαφορά μεταξύ επιτοκίων δανείων και καταθέσεων - μαζί με την περιορισμένη ζήτηση για δάνεια - θα θέσει υπό πίεση τα επιτόκια των δανείων, αλλά τα δύο πέμπτα των πελατών αναμένουν να αυξηθεί.
Τέλος, η Morgan Stanleu επισημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εντάξουν τον κίνδυνο της αβεβαιότητας σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών και των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους.
Αυτό θα καθυστερήσει τη βελτίωση των προθεσμιακών καταθέσεων, την ομαλοποίηση του κόστους και θα μειώσει τον όγκο των καταθέσεων.

Το 52% των ερωτηθέντων βλέπει τα επιτόκια καταθέσεων να μην αλλάζουν το επόμενο τρίμηνο

Embedded image permalink

Οι κίνδυνοι αυτοί είναι εντονότεροι στο αρνητικό σενάριο, το οποία οι πιθανότητες επιβεβαίωσης είναι στο 30%, σε αντίθεση με το θετικό σενάριο, οι πιθανότητες του οποίου είναι στο 10%, από 20% προηγουμένως.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ





Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης