Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΠΣΕ: Πέντε δράσεις για την ανάκαμψη των εξαγωγών

ΠΣΕ: Πέντε δράσεις για την ανάκαμψη των εξαγωγών
"Οι παραγωγικές δυνάμεις συμφωνούν για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και άμεσων μέτρων"
Πέντε δράσεις για την ανάκαμψη της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδα παρέθεσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χρ. Σακελλαρίδη.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων ανέδειξε εκ νέου την κρισιμότητα αναθέρμανσης των ρυθμών ανάπτυξης των εξαγωγών, ως απαραίτητη προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα, αλλά και ως βασική συνθήκη για την εξασφάλιση βιωσιμότητας του εξωτερικού χρέους της χώρας.
Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΣΕ, σημείο-κλειδί για τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους, είναι ο λόγος του απαιτούμενου ποσού για τοκοχρεολύσια προς τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το κατώτατο όριο διαμορφώνεται στην αναλογία 15%, από τον οποίο η χώρα υπολείπεται πλέον οριακά.
Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη: «η υπέρβαση του ορίου του 15% μπορεί να προέλθει μόνο με νέα αύξηση των εξαγωγών, η οποία θα στείλει ηχηρό μήνυμα μίας οικονομίας που ανακάμπτει προς όλες τις κατευθύνσεις».
Για την αναθέρμανση των εξαγωγών και την επιτάχυνση των ρυθμών αύξησής τους, πέρα από το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον, η Πρόεδρος του ΠΣΕ, υπογράμμισε ότι «όλες οι υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου συμφωνούν για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και άμεσων μέτρων που συνοψίζονται στους εξής βασικούς άξονες:
- Ενίσχυση Ρευστότητας των Επιχειρήσεων: μέσα από τη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, από Προγράμματα Προχρηματοδότησης Εξαγωγών και την Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
- Ελάφρυνση Επιβαρύνσεων Πολιτών και Επιχειρήσεων: με αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου, μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και μείωση του ενεργειακού κόστους για τις μονάδες παραγωγής.
- Επιθετική προώθηση-προβολή των ελληνικών προϊόντων στο Εξωτερικό: με σύγχρονους τρόπους marketing και δικτύωσης, που στόχο θα έχουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εμπορικών εταίρων και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών.
- Μεταφορά Εξαγωγικής Τεχνογνωσίας σε ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις και Κίνητρα Αύξησης της Απασχόλησης: μέσω προγραμμάτων Εκπαίδευσης-Κατάρτισης, Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων και αξιοποίησης του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας».
- Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων απλοποίησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των διαδικασιών εξωτερικού εμπορίου, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση εξαγωγών κατά 30% ή κατά 16 ακόμα δις ευρώ, προκειμένου να προσεγγίσουν και να υπερβούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, "στα 6 χρόνια της κρίσης, η πορεία των εξαγωγών επιβεβαιώνει αφενός τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να σταθεί ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά αφετέρου αναδεικνύει την αναγκαιότητα διαμόρφωσης φιλοαναπτυξιακού επιχειρηματικού και σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι προοπτικές και να κεφαλαιοποιηθούν εγκαίρως οι προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων Εξαγωγέων.
Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον φυσικό χώρο και την κυριότερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία συνδυάζοντας ποιότητα, τεχνογνωσία και καινοτομίες παραγωγής έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και των πιο απαιτητικών αγορών.
Η αναθέρμανση των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών τους τελευταίους μήνες στέλνει ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ως προς την επόμενη ημέρα της χώρας και τον πιο αξιόπιστο τρόπο επίτευξης της οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των εταίρων και ακόμη και της ίδιας της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας. Κι αυτός είναι ο τρόπος της καλά σχεδιασμένης Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, που περιλαμβάνει την αποτελεσματική σύμπραξη Δημόσιου, Ιδιωτικού Τομέα, σε συνθήκες δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής υγείας."

Οι προβλέψεις για το 2015
Στο ΔΣ του ΠΣΕ, αναφέρθηκε επίσης ότι το 2014 αναμένεται να κλείσει με υποχώρηση της τάξης του 2-2,5% στη συνολική αξία των εξαγόμενων προϊόντων. Ωστόσο, καταγράφεται αύξηση άνω του 4% στα έσοδα από εξαγωγές αγαθών, την ίδια περίοδο, σε σχέση με το 2013, γεγονός που επιβεβαιώνει την εξομάλυνση ως προς τις πληρωμές από το εξωτερικό, λόγω ανάκτησης της εμπιστοσύνης των εταίρων στο προηγούμενο διάστημα.
Για το 2015, οι Διεθνείς Οργανισμοί προβλέπουν περαιτέρω αύξηση των εσόδων από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 5-5,5%.

Οι δράσεις του ΠΣΕ
Ανακοινώνοντας το πλαίσιο δράσεων του ΠΣΕ για το νέο έτος, η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε ότι «ο μετασχηματισμός του παραγωγικού προτύπου της χώρας, με επίκεντρο την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια, διέρχεται από μία καλά σχεδιασμένη Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές, που περιλαμβάνει την αποτελεσματική σύμπραξη Δημόσιου, Ιδιωτικού Τομέα, σε συνθήκες δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής υγείας.
Στο πνεύμα αυτό, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας και ήδη έχει ανακοινώσει την υλοποίηση προγράμματος Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης 3.600 νέων ανέργων ηλικίας 18 έως 24 ετών σε θέματα με έμφαση στον Πρωτογενή Τομέα, ενώ παράλληλα ενισχύει τις προσπάθειες για τη διασύνδεση ελλήνων παραγωγών με ξένους αγοραστές, σε όλη τη χώρα, στα πρότυπα ενημερωτικών και επιχειρηματικών συναντήσεων, όπως έγινε πρόσφατα, για παράδειγμα στη Μεσσηνία. αλλά και ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με την αγορά της Κίνας.
Μία κινεζική παροιμία λέει ότι «το ρήμα ΠΡΟΣΠΑΘΩ δείχνει καλή διάθεση, το ρήμα ΜΠΟΡΩ δείχνει πραγματική δύναμη». Και οι Έλληνες Εξαγωγείς έχουν διαχρονικά αποδείξει ότι ΜΠΟΡΟΥΝ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης