Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: ΕΝΦΙΑ… το κλειδί της διαφαινόμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Financial Times: ΕΝΦΙΑ… το κλειδί της διαφαινόμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές
"Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί να καταργήσει το συγκεκριμένο φόρο"
Ο φόρος ακινήτων συνιστά το «κλειδί» για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας «χτίζει» την προοπτική διακυβέρνησης πάνω στη λαθεμένη φορολογική πολιτική της ΝΔ.
Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα εστιάζει στην πρόθεση αρκετών Ελλήνων να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ως αντίδραση στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης επί των ιδιοκτητών ακινήτων.
Άλλωστε, σημειώνει το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί να καταργήσει το συγκεκριμένο φόρο.
Ενδεικτική είναι η δήλωση της Ασπασίας Γλυνού, ιδιοκτήτριας ακινήτου στο Χαλάνδρι.
«Ο άνδρας μου σοκαρίστηκε, όταν του αποκάλυψα πως θα ψηφίσω τον Αλέξη Τσίπρα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, μιλώντας στους Financial Times.
«Η σύνταξή μου πηγαίνει σχεδόν εξολοκλήρου στην καταβολή του φόρου» συνεχίζει.
Όπως εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα, ο Αντ. Σαμαράς το 2014 μονιμοποίησε τον ΕΝΦΙΑ, προσδοκώντας σε έσοδα 3,4 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ!
«Όμως, η κυβέρνηση δεν υπολόγισε την οργισμένη αντίδραση των φορολογουμένων, οι οποίοι παραδοσιακά επενδύουν στην ακίνητη περιουσία» σημειώνουν οι Financial Times, υπογραμμίζοντας πως το 80% των Ελλήνων κατοικούν σε ιδιόκτητα διαμερίσματα.
«Εάν η ΝΔ χάσει τις εκλογές, η ευθύνη θα βαραίνει τον ΕΝΦΙΑ» παραδέχεται από την πλευρά του, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης.
«Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν γιατί ξαφνικά πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν έναν ετήσιο, απλό φόρο για την ιδιοκτησία τους. Άλλωστε, ο κύριος πυρήνας των ψηφοφόρων της ΝΔ συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων θυμάτων του φόρου» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Ένας από τους λόγους, διατείνει το βρετανικό δημοσίευμα, όπου ο ΕΝΦΙΑ είναι αντιδημοφιλής έγκειται στο γεγονός πως ο φόρος υπολογίζεται με τις προ – κρίσης αντικειμενικές αξίες.
«Ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε λάθος. Θα έπρεπε να αντανακλά τις τρέχουσες τιμές της αγοράς» σχολιάζει η Κ. Σαμαροπούλου, μεσίτρια.
Όπως σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα, οι τιμές στην Αθήνα είναι μειωμένες κατά -40% έναντι του 2009 και κατά -50% στη νησιωτική Ελλάδα.
«Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τσίπρας βασίστηκε στον ΕΝΦΙΑ, δεσμευόμενος να τον αντικαταστήσει με ένα νέο φόρο, στα ακριβά ακίνητα» τονίζει η εφημερίδα.
Αυτό, συνεχίζει, ενδέχεται να προκαλέσει μείωση των εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα αντικατασταθούν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης