Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Τα 3 σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και... ο ασυνεπής ΣΥΡΙΖΑ

Morgan Stanley: Τα 3 σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και... ο ασυνεπής ΣΥΡΙΖΑ
Πρέπει η Ελλάδα να βρίσκεται υπό ένα πρόγραμμα της τρόικας για να μπορέσουν τα ομόλογα να είναι αποδεκτά στο QE της ΕΚΤ
Ως μια «αδύνατη τριάδα» χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ η Morgan Stanley, σχολιάζοντας ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν η υποστήριξη της παραμονής στο ευρώ, ο σχηματισμός ισχυρής κυβέρνησης και η αναίρεση του προγράμματος διάσωσης.
Σύμφωνα με τη σημερινή 21σέλιδη ανάλυση της Morgan Stanley, υπό τον τίτλο "Greece: Countdown to Election" (Ελλάδα: Αντίστροφη μέτρηση προς τις εκλογές), επισημαίνεται ότι οι τρεις αυτές εξαγγελίες δεν μπορούν να συνυπάρξουν, επομένως σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχεματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ασυνεπής σε μερικές από αυτές.

Πως θα είναι η ελληνική Βουλή μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

Embedded image permalink


Επειδή, όμως, η Ελλάδα χρειάζεται μια προληπτική πιστωτική γραμμή για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά, ένας συμβιβασμός μεταξύ της Τρόικας και της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης είναι πιθανή - ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι προοπτικές ενός προγράμματος ελάφρυνσης του χρέους (OSI).
Όμως, σε προοπτική 3-6 μηνών, η διαδικασία φαίνεται κάθε άλλο παρά ομαλή, εκτιμά η Morgan Stanley.
Επίσης, η ελληνική κατάσταση περιπλέκει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ.
Δεδομένου ότι τα ομόλογα της Ελλάδας είναι μη επενδυτικού βαθμού, πρέπει η χώρα να βρίσκεται υπό ένα πρόγραμμα της τρόικας για να μπορέσουν τα ομόλογα να είναι αποδεκτά από την ΕΚΤ.
Έτσι, μια επιπλέον επέκταση του προγράμματος προσαρμογής αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές (βασική υπόθεση), διαφορετικά η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με την Morgan Stanley το σενάριο της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ έχει πιθανότητες 55% και εκείνο της εξόδου έχει πιθανότητες 25%. Επίσης, τιμολογεί και το σενάριο της παραμονής υπό όρους με πιθανότητες 20%.
Στο παρακάτω διάγραμμα δείχνει πως θα κινηθούν τα assets σε κάθε σενάριο.
Αναλυτικά για τα ελληνικά ομόλογα (τιμή & απόδοση), το ευρώ, ευρωπαϊκές και ελληνικές μετοχές:

Embedded image permalink

Τι θα συμβεί υπό τα παραπάνω τρία σενάρια
(πιθανότητες, κεφαλαιακοί έλεγχοι, πρόγραμμα διάσωσης, συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ, haircut στα ελληνικά ομόλογα, ΑΕΠ, ΑΕΠ Ευρωζώνης)



Embedded image permalink


Η έκθεση του επίσημου τομέα στην Ελλάδα την τριετία 2012-2014



Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης