Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Μειώνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών - Καθυστερεί η ανάκαμψη

Morgan Stanley: Μειώνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών - Καθυστερεί η ανάκαμψη
Το βασικό σενάριο της Morgan Stanley υποθέτει ένα σχετικά ήπιο εκλογικό αποτέλεσμα
Σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Morgan Stanley, καθώς εκτιμά ότι η ανάκαμψη του κλάδου είναι περισσότερο πιθανό να καθυστερήσει ένα ακόμη χρόνο.
Στην 38σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο "Greek Banks - Base case more severe, bear more likely" (Ελληνικές Τράπεζες - Το βασικό σενάριο είναι πιο σοβαρό, πιο πιθανό το αρνητικό σενάριο), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Morgan Stanley διαμορφώνει την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 0,55 ευρώ, από 0,80 ευρώ προηγουμένως, της Eurobank στα 0,20 ευρώ από 0,32 ευρώ προηγουμένως και της Πειραιώς στα 0,96 ευρώ από 1,50 ευρώ προηγουμένως.

Embedded image permalink

Επιπλέον, μειώνει την σύσταση της Alpha Bank σε equal weight, από overweight προηγουμένως, συγχρονίζοντας τη σύσταση με εκείνες της Eurobank και της Πειραιώς.
Το βασικό σενάριο της Morgan Stanley υποθέτει ένα σχετικά ήπιο εκλογικό αποτέλεσμα.
Εάν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τρόικα αποτύχουν και ο κίνδυνος να αποκοπεί η επίσημη χρηματοδότηση του τραπεζικού κλάδου, οι μετοχές του κλάδου θα μπορούσαν να αποδειχθούν υπερτιμημένες στα σημερινά επίπεδα.
Ωστόσο, η Morgan Stanley βλέπει περιθώρια για συμβιβασμό και αντικίνητρα για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Υπό αυτά τα δεδομένα τηρεί μια ουδέτερη στάση για τον κλάδο, ώστε να αντικατοπτρίζει τη "δυαδική φύση" των δυνητικών αποτελεσμάτων, ακόμη και αν τελικά αυτό μπορεί να είναι πιο ήπια από ό,τι πολλοί φαίνεται να περιμένουν.
Επίσης, τονίζει ότι θα συνεχίσει να βλέπει μακροπρόθεσμη αξία στις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας την προτίμησή της για την Alpha Bank.

Οι εθνικές εκλογές είναι κύριος άξονας της αβεβαιότητας

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να γίνει η κυρίαρχη δύναμη της Βουλής στην Ελλάδα, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες της αγοράς ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του μπορεί να είναι λιγότερο συμβατή με τις απαιτήσεις της ΕΕ / ΔΝΤ.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley βλέπουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ 1) των πολιτικών συμβιβασμών και της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, και 2) της έλλειψης ενός συμβιβασμού Ελλάδα-τρόικας που μπορεί να οδηγήσει σε σκληρές διαπραγματεύσεις και επιδείνωση της αντίδραση της αγοράς διακόπτοντας τις ελληνικές τράπεζες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Το βασικό σενάριο θέλει την αντιπαράθεση να έχει επιλυθεί και την Ελλάδα παραμένει στην ΟΝΕ, αλλά ο κίνδυνος λαθών πολιτικής είναι υψηλός.
Θα μπορούσε ο πολιτικός κίνδυνος να επηρεάσει τη συμπεριφορά των καταθετών και το κόστος χρηματοδότησης.
Το πιο αρνητικό σενάριο θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα με σημαντική εκροή καταθέσεων και με την αύξηση των δαπανών των τραπεζικών καταθέσεων για τις ίδιες τις τράπεζες.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι μια μείωση των καταθέσεων κατά 17%, όπως έγινε το 2012, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα χρηματοδοτικό κενό ίσο με 75 δισ. ευρώ, ή 45% του ΑΕΠ.
Ομοίως, η επίδραση της αύξησης του κόστους των καταθέσεων είναι σοβαρή, εκτιμώντας ότι ή επιπλέον 100 μονάδες βάσης αύξησης του κόστους.

Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να γίνουν πιο συντηρητικές - Το αρνητικό σενάριο είναι πιθανό

Οι επενδυτές θα πρέπει να εντάξουν τον κίνδυνο της αβεβαιότητας σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών και των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους.
Αυτό θα καθυστερήσει τη βελτίωση των προθεσμιακών καταθέσεων, την ομαλοποίηση του κόστους και θα μειώσει τον όγκο των καταθέσεων.
Οι κίνδυνοι αυτοί είναι εντονότεροι στο αρνητικό σενάριο, το οποία οι πιθανότητες επιβεβαίωσης είναι στο 30%, σε αντίθεση με το θετικό σενάριο, οι πιθανότητες του οποίου είναι στο 10%, από 20% προηγουμένως.
Γι' αυτό το λόγο, η Morgan Stanley μειώνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες κατά 32-39%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης