Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο στην Ισπανία, λόγω των εκλογών στην Καταλονία

Barclays: Αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο στην Ισπανία, λόγω των εκλογών στην Καταλονία
Εκφράζονται φόβοι για καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για επενδύσεις στη χώρα μέχρι το 2016, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο
Την αβέβαιη εκλογική πορεία που θα αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του 2015 τονίζουν οι αναλυτές του City του Λονδίνου, μια πρώτη αντίδραση στην προκήρυξη πρόωρων περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία για τις 27 Σεπτεμβρίου, που ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Artur Mas.
Η απόφαση αυτή, σημειώνει ο Antonio Garcia Pascual, οικονομολόγος της Barclays για τη ζώνη του ευρώ, αυξάνει έτι περαιτέρω τους πολιτικούς κινδύνους στην Ισπανία και προσθέτει ότι «οι δημοτικές εκλογές θα λάβουν χώρα τον Μάιο, ακολουθούμενες από αυτές στην Καταλονία τον Σεπτέμβριο και εν συνεχεία από τις γενικές εκλογές σε όλη την Ισπανία, πιθανότατα τον Δεκέμβριο του 2015».
Η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δύναμη των κομμάτων που είναι υπέρ της αυτονόμησης της Καταλονίας και να μετατρέψουν το Podemos (Μπορούμε) σε μια από τις κυρίαρχες ομάδες του ισπανικού Κοινοβουλίου, «δημιουργεί τον κίνδυνο ορισμένες αποφάσεις για επενδύσεις μακροπρόθεσμα στην Ισπανία να καθυστερήσουν μέχρι το πολιτικό τοπίο να καταστεί περισσότερο σαφές στα τέλη του 2015 ή στις αρχές του 2016», σημειώνει η Barclays.
Η βρετανική τράπεζα θεωρεί ότι αυτός ο εκλογικός κύκλος δεν θα επηρεάσει βραχυπρόθεσμα τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας το 2015 (2%), ούτε την εξέλιξη του ασφαλίστρου έναντι κινδύνου για τα κρατικά ομόλογα, εν όψει μιας πιθανής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.
Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του 2015, η άνοδος του Podemos προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στους αναλυτές από την υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Barclays, το κλειδί για τις εκλογές στην Καταλονία θα είναι να δούμε πόσες ψήφους θα μπορούσε να χάσει το κόμμα ERC έναντι του Podemos, που δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, κάτι που θα μπορούσε να φέρει μπροστά το CiU, το κόμμα του νυν καταλανού προέδρου, Artur Mas.
Όσον αφορά τις γενικές εκλογές, η Barclays σημειώνει την πρωτιά του Podemos στις δημοσκοπήσεις έναντι του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) και των Σοσιαλιστών (PSOE).
Άλλοι αναλυτές στο City του Λονδίνου επίσης σημειώνουν την ανησυχία τους σχετικά με τις εκλογές στην Ισπανία, που μπορούν να είναι πιο σημαντικές για το ευρώ απ' ό,τι αυτές που θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου στην Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Lombard Street Research, Richard Batley, αν και η οικονομική κατάσταση στην Ισπανία είναι λιγότερο άσκημη έναντι αυτής στην Ελλάδα, η νευρικότητα των επενδυτών θα αυξηθεί όσο θα πλησιάζουν οι ισπανικές εκλογές.
Οι γερμανοί πολιτικοί, σημειώνει, μπορεί να προχωρήσουν σε υποχωρήσεις στην περίπτωση της Ελλάδας, που αποτελεί το 1,8% της οικονομίας της Ευρωζώνης, όταν το ποσοστό για την Ισπανία φθάνει το 10,6%, έτσι μια διαμάχη με τη Γερμανία με μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγούνταν το Podemos θα ενείχε περισσότερους κινδύνους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης