Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα «αγκάθια» του ΣΥΡΙΖΑ και οι κρυφές «ελπίδες» της ΝΔ - Στα άκρα η κόντρα 10 μέρες πριν τις εκλογές

Τα «αγκάθια» του ΣΥΡΙΖΑ και οι κρυφές «ελπίδες» της ΝΔ - Στα άκρα η κόντρα 10 μέρες πριν τις εκλογές
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές
Δέκα ημέρες έχουν απομείνει από τις εκλογές και η προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνεται.
Με την πόλωση να έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά συσπείρωσης των δύο κύριων διεκδικητών της εξουσίας (και να έχει «αφαιμάξει» τα μικρότερα κόμματα), ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν το βλέμμα τους στους αναποφάσιστους.
Δεδομένου ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων κινείται στα επίπεδα του 10% με 13%, είναι προφανές πως αυτοί είναι που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πρώτος αλλά όχι αυτοδύναμος, επιχείρησε – και μέσω και της συνέντευξης Τσίπρα στην τηλεόραση του Star - τις τελευταίες ημέρες (και φαίνεται πως το κατάφερε) να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων.
Όπως, με ποιους θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ εάν τελικά δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Για παράδειγμα ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μετεκλογικά μόνο με το ΚΚΕ.
Μόνο που το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα που τάσσεται ανοιχτά, ρητά και κατηγορηματικά κατά της ΕΕ και συνεπώς κατά του ευρώ.
Άρα ακόμα και οι διαβεβαιώσεις περί της πίστης στο ευρώ είναι αν μη τι άλλο θολές.
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διευκρινίσει τι τελικά θα πράξει, εάν τα αιτήματα του στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους απορριφθούν.
Για παράδειγμα χθες η Φινλανδία είπε ένα μεγαλοπρεπές «όχι» στο «κούρεμα» που δηλώνει ότι θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και μπορεί να είναι εύλογο ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην θέλουν να αποκαλύψουν τα «χαρτιά» και τη στρατηγική τους, αλλά την ίδια ώρα η κοινωνία μένει με την απορία του τι τελικά θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.
Κάτι που συμβαίνει άλλωστε και με μια σειρά άλλων θεμάτων της οικονομίας, όπως το ποιους θεωρεί «πλούσιους» και τι θα πάρει από αυτούς, ποια ακίνητη περιουσία τελικά θα φορολογήσει αφού καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και ποιους αφορά η «σεισάχθεια» για τα «κόκκινα δάνεια».
Οι διαβεβαιώσεις του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου ότι «δεν θα υπάρχει πολίτης που δεν θα ευνοηθεί και δεν θα εξυπηρετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» δεν πείθουν.
Είναι τουλάχιστον γελοίες.
Στην ασάφεια αυτή και στην πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα έχει εναποθέσει τις τελευταίες της ελπίδες και η ΝΔ.
Για αυτό άλλωστε το λόγο ολοένα και περισσότερα στελέχη της ΝΔ αρχίζουν να σηκώνουν «ψηλά» το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών και το θέμα της επόμενης ημέρας.
Παράλληλα, και πέρα από την επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, η ΝΔ στοχευμένα επιχειρεί να αλιεύσει ψήφους από τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν οι παρεμβάσεις περί του «κατεβάσματος των θρησκευτικών εικόνων» μέχρι το «περιστέρι» του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη συζήτηση στο twitter.
Επιχειρηματολογία τουλάχιστον φαιδρή που δικαιολογεί τη θέση του κ.Τσίπρα ότι το μόνο που δεν έχουν πει «είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σας πάρει τις γυναίκες».
Πέρα από την όποια ρητορική εντυπωσιασμού, λαϊκισμού και κινδυνολογίας, στην οποία έχουν επενδύσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική κοινωνία είναι αντιμέτωπη με υπαρκτά προβλήματα.
Σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά αναφέρει ότι το οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του, όταν το 36% των ελληνικών νοικοκυριών αναφέρει ότι έχει στην οικογένεια του τουλάχιστον ένα άτομο σε ανεργία και όταν το 35% λέει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις το 2015.
Η πολιτική που εφάρμοσε η έως σήμερα κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς.
Αυτή είναι που δίνει το προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάληψη της εξουσίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξουσία, χωρίς ακόμα να έχει καταφέρει να μιλήσει με ειλικρίνεια στους πολίτες και να αποσαφηνίσει πτυχές του προγράμματος του.
Οι πολίτες, παρά την ανέχεια και την απογοήτευση τους από τις έως σήμερα πολιτικές, διστάζουν να ψηφίσουν ένα κόμμα, το οποίο δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρόκειται να πράξει την επόμενη ημέρα.
Είναι ίσως η πιο κρίσιμη παράμετρος που δεν δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία που επιθυμεί.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης