Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νomura: Νέα εποχή για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή θα σημάνει μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ - Όχι στο Grexit

Νomura: Νέα εποχή για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή θα σημάνει μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ - Όχι στο Grexit
Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαφορετική από τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά κόμματα, αφού δεν θα είναι μια κεντρώα κυβέρνηση
Αυτή τη φορά τελικά η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη; διερωτάται η Nomura, αποτιμώντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις, ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής 25 Ιανουαρίου.
Η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ ή όχι; είναι το ερώτημα που θέτει ο γενικός διευθυντής της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας, Jens Nordvig, σε άρθρο του στο περιοδικό Fortune.
Όπως επισημαίνει, ακόμη κι αν ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, μπορεί να μετατοπίσει τις θέσεις του προς το κέντρο και επομένως να επιτρέψει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Πως είναι δυνατόν μια τόσο μικρή χώρα στην άκρη της Ευρώπης να είναι ικανή να τραβάει τόσο μεγάλη προσοχή χρόνο με τον χρόνο;
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος από το 2010, όταν και έλαβε το πρώτο πακέτο διάσωσης από τους πιστωτές της, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Το 2012 η χώρα έλαβε και δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Παρά το γεγονός πως η χώρα κατέβαλε προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της, ξεμένει εκ νέου από χρήματα και επιστρέφει ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Αρκετοί αναρωτιούνται έαν η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση, ώστε να απαιτηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, μια κίνηση που μπορεί να οδηγούσε στη διάλυση ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα, αν και μια μικρή οικονομία - μόλις στο 0,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ - είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι αποτελεί κράτος - μέλος της Ευρωζώνης.
Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι συμπτώματα των δομικών προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωζώνη, μια δυσλειτουργική ένωση 19 διαφορετικών χωρών που έχουν το ίδιο νόμισμα.
Ο πόνος που βιώνει η Ελλάδα είναι σύμπτωμα της ευρύτερης ασθένειας που ταλανίζει την Ευρωζώνη, μια ένωση χωρίς ανάπτυξη και υψηλή ανεργία.
Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, εξέλιξη η οποία ενίσχυσε τους φόβους για σύγκρουσή του με τους δανειστές.
Οι φόβοι αυτοί μεταφράστηκαν σε απώλειες άνω του -40% για το ελληνικό χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες.
Όπως προειδοποιεί η Nomura, εάν η ΕΚΤ δεν εμφανιστεί πρόθυμη να παράσχει άπλετη ρευστότητα στην Ελλάδα, τότε η διάσπαση της Ευρωζώνης θα γίνει πραγματικότητα.
Όμως, δεν αποκλείεται - σύμφωνα πάντα με τον γενικό διευθυντή της ιαπωνικής τράπεζας - μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τελείως διαφορετική από τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά κόμματα, αφού σίγουρα δεν θα είναι μια κεντρώα κυβέρνηση.
"Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές μπορεί να μετατοπίσει το κόμμα στο κέντρο, ωθώντας το να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου να επιτραπεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Ήδη γίνεται από όλους αντιληπτό πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ρίξει τους τόνους.
Ο φόβος για το άγνωστο παραμένει.
Μέχρι όμως να αποκαλυφθεί το άγνωστο, η Ευρωζώνη θα παραμείνει ενωμένη", καταλήγει ο Jens Nordvig.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης