Τελευταία Νέα
Οικονομία

Commerzbank: Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Νέο μνημόνιο με ελάφρυνση του χρέους

Commerzbank: Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ - Νέο μνημόνιο με ελάφρυνση του χρέους
Αβέβαιο το εκλογικό αποτέλεσμα, σίγουρη η μη επίτευξη αυτοδυναμίας, εκτιμά η Commerzbank
Απαντήσεις σε έξι καίρια ερωτήματα σχετικά με την Ελλάδα επιχειρεί να δώσει η Commerzbank σε πρόσφατη ανάλυσή της, η οποία ως επικρατέστερο σενάριο θεωρεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την επίτευξη νέας δανειακής συμφωνίας με υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών.

Πόσο θα διαρκέσει η πολιτική αβεβαιότητα;
Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης παραμένει αβέβαιο, το σίγουρο ωστόσο είναι πως κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία στη Βουλή, το οποίο σημαίνει ότι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Στην καλύτερη περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει νέα κυβέρνηση στα μέσα Φεβρουαρίου και στη χειρότερη, θα διενεργηθούν νέες εκλογές στα μέσα Μαρτίου.

Θα καθυστερήσει το QA της ΕΚΤ εξαιτίας των προβλημάτων στην Ελλάδα;
Η ΕΚΤ θα αποφύγει να αναβάλει την ανακοίνωση των νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης (QA) μέχρι να οριστικοποιηθεί το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ακόμη και τον Μάρτιο. Συνεπώς, τα νέα μέτρα αναμένεται να εξαγγελθούν στις 22 Ιανουαρίου.
Προκειμένου, όμως, να μην δοθεί η εντύπωση ότι δίνει «λευκή επιταγή» στον ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει ότι τυχόν ζημίες από την αγορά κρατικών ομολόγων δεν θα επιμεριστούν στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά ότι κάθε εθνική τράπεζα θα αγοράσει με δικό της ρίσκο τα ομόλογα της αντίστοιχης χώρας.

Θα εξαντληθεί η ρευστότητα στη χώρα;
Παρά τις ανησυχίες κάποιων αναλυτών ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά εάν καθυστερήσει πολύ η ανάδειξη νέας κυβέρνησης, δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να παρατείνουν το μνημόνιο που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου, διαφορετικά, θα εκπέσουν η τελευταία δόση και τα 10 δισ. ευρώ που υπολείπονται στο ταμείο διάσωσης των τραπεζών.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν απειλείται από χρεοκοπία στο άμεσο μέλλον, ακόμη και εάν δεν της χορηγηθεί νέα οικονομική βοήθεια.

Πόσο πιθανό είναι ένα νέο κούρεμα;
Ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει νέα ελάφρυνση του χρέους, επικαλούμενοι τις δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι θα εξετάσουν μια απομείωση του χρέους σε περίπτωση που η χώρα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα, όπως και έγινε.
Είναι πιθανό να συμφωνηθεί μια επιμήκυνση των δανείων προς το EFSF και τα κράτη της Ευρωζώνης, πέραν των 30 ετών, καθώς και μια –συμβολική- μείωση του επιτοκίου κατά μερικές μονάδες βάσης.
Ωστόσο, οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ δεν αναμένεται να δεχθούν επίσημη ελάφρυνση του χρέους, καθώς φοβούνται τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους.
Ως εκ τούτου, δεν θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κουρέματος.

Θα ακολουθήσει νέο μνημόνιο;
Η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους λογικά θα ενταχθεί στο πλαίσιο ενός νέου μνημονίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει τριετή διάρκεια και θα ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ.
Η πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού κράτους θα ενισχυθεί με μια νέα πιστωτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).
Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, ότι η Ελλάδα θα δρομολογήσει νέα σειρά μεταρρυθμίσεων, αν και αναμένεται να συμφωνηθούν πιο ήπια μέτρα λιτότητας.
Το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί δίνοντας στην κυβέρνηση μεγαλύτερα περιθώρια δαπανών, αυτό δηλαδή που επιδιώκει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Υφίσταται κίνδυνος Grexit;
Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο (με πιθανότητα 75%), η Ελλάδα θα παραμείνει στη νομισματική ένωση, ακόμη και αν αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτον, η Ελλάδα δεν θέλει να χάσει τη στήριξη της Ευρώπης.
Δεύτερον, οι κυβερνήσεις των πιστωτών είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε συμβιβασμό με την Ελλάδα ώστε να μην χρειαστεί να απολογηθούν στους ψηφοφόρους τους γιατί χάθηκαν τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στη χώρα (σε περίπτωση Grexit).
Ωστόσο, η πιθανότητα να ναυαγήσουν οι συνομιλίες για νέο μνημόνιο και η Ελλάδα να οδηγηθεί εκτός ευρώ είναι υπαρκτή (25%).
Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα θα επιστέψει στο δικό της νόμισμα και δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης