Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο - Οι διεκδικητές και η μάχη για την τρίτη θέση

Κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο - Οι διεκδικητές και η μάχη για την τρίτη θέση
Αγώνας πολιτικής επιβίωσης για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, γρίφος το κόμμα Παπανδρέου
Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την προκήρυξη των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου (της Marc για τον Alpha και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ΣΚΑΪ) επιβεβαιώνουν τον πλήρη κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου.
Αν και τα βλέμματα είναι στραμμένα στη μάχη ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον εστιάζει και στις επιδόσεις των υπόλοιπων κομμάτων.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που όλες οι μετρήσεις δείχνουν πως η αυτοδυναμία είναι άπιαστο όνειρο για το ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον για τη ΝΔ.
Γεγονός που σημαίνει ότι για να σχηματιστεί μια βιώσιμη κυβέρνηση, ο νικητής της κάλπης θα πρέπει να συμμαχήσει με κάποιο ή κάποια από τα «μικρότερα» κόμματα.
Κύριο διακύβευμα είναι η κατάληψη της τρίτης θέσης.
Βάσει των έως σήμερα δημοσκοπήσεων, ως πιο πιθανοί μνηστήρες προβάλλουν η Χρυσή Αυγή και Το Ποτάμι, αν και σε ορισμένες μετρήσεις με την τρίτη θέση φλερτάρει και το ΠΑΣΟΚ.
Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής παραμένουν γρίφος.
Διότι αν και εκτιμάται πως δεν διαθέτει την επιρροή που είχε πχ στις Ευρωεκλογές, αρκετές μετρήσεις την θέλουν στην τρίτη θέση.
Σε κάθε περίπτωση όμως, κανένα από τα σημερινά πολιτικά κόμματα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την Χρυσή Αυγή.
Βάσει αυτού του δεδομένου (αλλά και της παραμέτρου που θέλει το ενισχυμένο - δημοσκοπικά - ΚΚΕ να απορρίπτει κάθε μορφής κυβερνητική συνεργασία), το βάρος για τους πολιτικούς συσχετισμούς της επόμενης ημέρας πέφτει στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Χώρος που είναι πραγματικά σε βαθιά κρίση.
Πρόσφατα ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως στόχος για το ΠΑΣΟΚ είναι η κατάληψη της τρίτης θέσης.
Στόχος ιδιαίτερα δύσκολος να επιτευχθεί.
Καθώς πέραν της πόλωσης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει τόσο Το Ποτάμι όσο και το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΠΑΣΟΚ ποσοστά που κυμαίνονται από 4% έως 4,6%.
Ποσοστά που ενδεχομένως να μειωθούν ακόμα περισσότερο, μόλις προστεθεί στις μετρήσεις η πολιτική κίνηση του Γ. Παπανδρέου.
Σε μια προσπάθεια αντιστροφής αυτού του κλίματος, ο Βενιζέλος έχει ήδη αρχίσει την πολεμική του κατά του Ποταμιού, το οποίο χαρακτηρίζει ως «νέα ΔΗΜΑΡ».
Παράλληλα, διατηρεί - προς το παρόν - χαμηλούς τόνους απέναντι στον Γ. Παπανδρέου προκειμένου να χρεώσει σε αυτόν τη διάσπαση του κόμματος.
Βέβαιος ότι το κόμμα του θα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη εμφανίζεται και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Ωστόσο, η βεβαιότητα αυτή κάθε άλλο παρά σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται.
Διότι από τη μια Το Ποτάμι θα πρέπει να αντέξει και αυτό στην πόλωση των ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ αλλά και στις πιέσεις που θα του ασκηθούν όχι τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο κυρίως από το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, μια και στοχεύουν στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων.
Μένει να διαπιστωθεί κατά πόσο Το Ποτάμι θα διατηρήσει τη δυναμική του όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών.
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, του οποίου σημειωτέον οι θέσεις παραμένουν άγνωστες.
Καθώς η νέα πολιτική του κίνηση είναι πολύ πιθανό να κλέψει ψήφους τόσο από το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι όσο και από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.
Αποτελεί ίσως την πιο απρόβλεπτη πολιτική μεταβλητή, η οποία σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι θα πλήξει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως υπάρχει και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι θα δώσουν μάχη για την πολιτική τους επιβίωση.
Μια και τα ποσοστά τους κυμαίνονται μεταξύ του 2% και του 3%.
Είναι δηλαδή αρκετά πιθανό, τα κόμματα (ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ) τα οποία με την ψήφο τους έκριναν τη μη εκλογή ΠτΔ, να είναι εκτός Βουλής.
Το πολιτικό τοπίο είναι έντονα κατακερματισμένο.
Γεγονός που καθιστά εξαιρετικά ρευστές τις ισορροπίες και τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν την επομένη της κάλπης της 25ης Ιανουαρίου.
Που εν πολλοίς θα κρίνουν αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση.
Ή εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης