Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παν. Μακεδονίας: Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τις εκλογές - Γιατί μειώνεται η «ψαλίδα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Παν. Μακεδονίας: Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τις εκλογές - Γιατί μειώνεται η «ψαλίδα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
"Απίθανο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση"
Οι αναποφάσιστοι θα καθορίσουν το νικητή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, υποστήριξε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ν. Μαραντζίδης.
Ειδικότερα, μιλώντας στον αυστριακό Τύπο, ο Έλληνας καθηγητής εκτίμησε πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθοριστεί από το κρίσιμο ποσοστό των αναποφάσιστων.
Παράλληλα, κατέστησε σχεδόν απίθανη τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης είτε από τη ΝΔ, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, υπογράμμισε πως οι πρόωρες εκλογές έχουν προκαλέσει στους Έλληνες προπαντός ανησυχία και ανασφάλεια προς στιγμήν έχουν παγώσει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την τρόικα για την αναγκαιότητα και το μέγεθος ενός νέου πακέτου λιτότητας, οι δόσεις δεν μπορούν να εκταμιευτούν, η έξοδος από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας δεν έχει ρυθμιστεί, ενώ δεν έχουν συμφωνηθεί οι λεπτομέρειες για την "επόμενη ημέρα".
Μάλιστα, ο Ν. Μαραντζίδης διαπίστωσε τρεις ομοιότητες με την εκλογική αναμέτρηση του 2012: η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η έντονη πόλωση ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, και ο επικείμενος σκληρός προεκλογικός αγώνας.
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες διαφορές, όπως για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 ήταν ένα μικρό κόμμα, πετυχαίνοντας την έκπληξη του 17% στις εκλογές του Μαίου και του 27% σε εκείνες του Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να είναι στα μάτια των Ελλήνων το κόμμα που θα μπορούσε να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, ενώ τώρα είναι τελείως διαφορετικά καθώς στα δυόμισι χρόνια ενίσχυσε σημαντικά το προφίλ του ως εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα.
Εξηγώντας την μείωση της δημοσκοπικής διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ο καθηγητής διέτεινε πως οι ψηφοφόροι κυρίως από τον κεντροδεξιό χώρο επιστρέφουν στη Νέα Δημοκρατία επειδή αισθάνονται μια αυξανόμενη ανασφάλεια η οποία αρχίζει να υπερκαλύπτει την έως τώρα κυριαρχούσα δυσαρέσκεια, οργή ή και αγανάκτηση για την κυβέρνηση Σαμαρά και την πολιτική λιτότητας και αυτοί είναι οι απαισιόδοξοι που φοβούνται μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μια ως εκ τούτου χειροτέρευση της κατάστασης.
Παράλληλα, διαπιστώνει μια αύξηση του ποσοστού για τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι νέοι ψηφοφόροι θέλουν οπωσδήποτε μια αλλαγή πορείας στην Ελλάδα, βλέποντας μια οικονομική κατάρρευση έως και μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, που προκάλεσε η διαχείριση της κρίσης, και αυτοί είναι οι αισιόδοξοι και πιστεύουν σθεναρά ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα είναι καλύτερα και δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης