Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Δεν είναι βέβαιο ότι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Barclays: Δεν είναι βέβαιο ότι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με ορισμένα πιθανά μέλη της Βουλής, όπως το ΠΑΣΟΚ, και/ή το Ποτάμι
Δεν είναι βέβαιο ότι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά η Barclays, η οποία βλέπει ότι υπάρχουν ορισμένες πιθανότητες να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην αντιπολίτευση, εάν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τέτοιο που θα απαιτεί τη σύμπραξη αρκετών μικρών κομμάτων.
Στην 3σέλιδη σημερινή της ανάλυση με τίτλο Presidential election unsuccessful - now general elections and more uncertainty (ανεπιτυχής η προεδρική εκλογή - πρόωρες εκλογές και περισσότερη αβεβαιότητα) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Barclays λαμβάνει υπόψιν της τη μείωση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα περιμέναμε το κόμμα του κ. Τσίπρα να κερδίσει τις γενικές εκλογές.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις σηματοδοτούν επίσης ότι ο Τσίπρας δεν θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους για έναν κυβερνητικό συνασπισμό.
Η Barclays πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με ορισμένα πιθανά μέλη της Βουλής, όπως το ΠΑΣΟΚ, και/ή το Ποτάμι.
Ένα εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει να μείνει στην αντιπολίτευση, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος, για να λάβει τη χρηματοδότηση.
Το τελευταίο σημαίνει ότι η χώρα θα εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά από την Τρόικα.
Το βασικό σενάριο της Barclays συνεπάγεται αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, καθώς η αβεβαιότητα θα πλήξει την εμπιστοσύνη αποκλείοντας ακόμη κάποιες επιθυμητές πολιτικές.
Ανεξάρτητα από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ή να μείνει στην αντιπολίτευση, είναι σημαντικό, σύμφωνα με την Barclays, να κατανοηθεί η γραμμή του κόμματος σε τρία βασικά θέματα: την έξοδο της ΟΝΕ, τη χρεοκοπία και το πρόγραμμα της τρόικας.
Σε γενικές γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαλακώσει τη στάση της σχετικά με τα θέματα, κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
Τέλος, η Barclays πιστεύει ότι η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις επερχόμενες ελληνικές γενικές εκλογές ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια μεταβλητότητα σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης