Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έρχεται από τη Δευτέρα, 29/12, το «ασφαλιστικό βιογραφικό»

Έρχεται από τη Δευτέρα, 29/12, το «ασφαλιστικό βιογραφικό»
Κάθε πολίτης από τον προσωπικό του υπολογιστή θα βλέπει λεπτομερώς το δικό του «ασφαλιστικό βιογραφικό»
Πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» του θα έχει από την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου, κάθε εργαζόμενος, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να βλέπει με το πάτημα ενός κουμπιού στο πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ», την επαγγελματική του διαδρομή και τα ένσημά του.
Ουσιαστικά, από την προσεχή Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου,  5,35 εκατομμύρια ασφαλισμένοι αποκτούν εύκολη πρόσβαση από τον προσωπικό τους υπολογιστή στις ημέρες ασφάλισης που τους αντιστοιχούν από το σύνολο των 22,8 δισεκατομμυρίων ημερών ασφάλισης των τελευταίων 21 ετών.
Για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.atlas.gov.gr , να επιλέξουν «Ασφαλιστικό Βιογραφικό» και να καταχωρήσουν τους κωδικούς τους στο Τaxis και τον ΑΜΚΑ τους.
Στην οθόνη τους θα εμφανιστούν συνοπτικά τα διαστήματα ασφάλισης σε κάθε φορέα και με την επιλογή εκτύπωση θα δουν αναλυτικά την πλήρη ανάλυση του χρόνου ασφάλισης.
Έτσι, θα μπορούν να εκτιμήσουν το συνολικό χρόνο ασφάλισης τους, να διαπιστώσουν έγκαιρα πιθανές ελλείψεις ή  διορθώσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν στο εξής κάθε μήνα την ενημέρωση του λογαριασμού τους.
Μέσω του συστήματος αυτού συγκεντρώνεται σε μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα το διαχρονικό ασφαλιστικό προφίλ για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας τα τελευταία 21 χρόνια, από 1/1/1994 μέχρι σήμερα.
Ήδη, ο Ενιαίος Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης συγκεντρώνει σήμερα δεδομένα με ποσοστό αξιοπιστίας άνω του 95% από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ και τους 2 μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Σύντομα θα ενταχθούν και το ΝΑΤ, οι υπόλοιποι τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τα επικουρικά ταμεία, ενώ σταδιακά τα δεδομένα όλων των φορέων θα εμπλουτίζονται και για το διάστημα προ του 1994.
Εντός του Ιανουαρίου θα γίνουν νέες επεξεργασίες για όσα δεδομένα διαπιστώθηκαν προβλήματα αξιοπιστίας.
Μέχρι το τέλος του 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί το 100% της καταγραφής και για τα έτη πριν το 1994.
Παράλληλα στο πλαίσιο των διοικητικών ενοποιήσεων εντός του 2015, ολοκληρώνεται η δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, μέσω του οποίου θα εκδίδονται οι συντάξεις για όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία σε λίγες μόλις μέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης