Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική ημέρα η 17/12 για ΗΠΑ - Κούβα - Αποκαθίστανται οι σχέσεις δύο «ορκισμένων εχθρών»

Ιστορική ημέρα η 17/12  για ΗΠΑ - Κούβα - Αποκαθίστανται οι σχέσεις δύο «ορκισμένων εχθρών»
O πρόεδρος των ΗΠΑ, B. Obama χαιρέτησε το «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις με την Κούβα,  σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο
Ιστορική ημέρα για τη σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα έμελλε να είναι η 17η Δεκεμβρίου του 2014, καθώς μετά από δεκαετίες σύγκρουσης, αποφάσισαν να ομαλοποιήσουν τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις.
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των δύο χωρών, ο B. Obama και ο R. Castro ανακοίνωσαν ταυτόχρονα σε τηλεοπτικά διαγγέλματα την αλλαγή πολιτικής.
Η άρση των αμερικανικών κυρώσεων είναι πάγιο αίτημα της κουβανικής κυβέρνησης και των κουβανικών συνδικάτων εδώ και δεκαετίες.
Επίσης βασικό αίτημα της Κούβας για την αποκατάσταση των σχέσεων στη βάση του αμοιβαίου ωφέλους, είναι οι ΗΠΑ να σεβαστούν την ανεξαρτησία της Κούβας, χωρίς να παραμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και αφήνοντας ελεύθερο τον κουβανικό λαό να αποφασίζει για το μέλλον του.
Η αλλαγή πολιτικής μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να σηματοδοτήσει μια γενικότερη αλλαγή του παγκόσμιου οικονομικού και πολιτικού σκηνικού.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ με τη Σοβιετική Ένωση βρισκόταν από το 1947 έως το 1989 σε κατάσταση Ψυχρού Πολέμου ενώ με την Κούβα είχε διακόψει κάθε οικονομική, εμπορική και διπλωματική σχέση από το 1960, επιβάλλοντας της μάλιστα το μακροβιότερο εμπάργκο στη σύγχρονη ιστορία.
Θα είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία μια ιμπεριαλιστική υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ συνάπτουν διμερείς σχέσεις με μία σοσιαλιστική χώρα.
Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, B. Obama χαιρέτησε το «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις των δύο χωρών σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο.
Αναλυτικότερα Β. Obama ανακοίνωσε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την Δημοκρατία της Κούβας για τη δημιουργία πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, καθώς και την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων κατά της νήσου της Καραϊβικής.
Παράλληλα τόνισε ότι οι ΗΠΑ τερματίζουν την ξεπερασμένη πολιτική απέναντι στην Κούβα, σημειώνοντας ότι αρχίζουν να εξομαλύνονται οι σχέσεις των δύο χωρών.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε τον λαό της Κούβας, και να προωθεί τις αξίες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός Πρόεδρος και υπογράμμισε:
«Αυτά τα 50 χρόνια έχουν δείξει ότι η απομόνωση δεν λειτούργησε. Ήρθε η ώρα για μια νέα προσέγγιση».
Ακόμη σημείωσε ότι με τη νέα πολιτική θα καταστεί ευκολότερο για τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην Κούβα. Επισήμανε όμως ότι η Αβάνα θα πρέπει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σημειώνεται ότι άφησε ανοιχτό το ενεχόμενο άρσης του εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Κούβα.
Ανακοίνωσε ακόμη την απόφαση του να αφαιρεθεί η Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που αποτελούν σπόνσορες της τρομοκρατίας.
Mάλιστα B. Obama πριν το διάγγελμα του επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της Κούβας, R. Castro.
Μάλιστα από την πλευρά του o Castro ανακοίνωσε ότι επέδτρεψε στις ΗΠΑ ο 65χρονος Άλαν Γκρος, ο οποίος κρατήθηκε επί πέντε χρόνια σε κουβανικές φυλακές, κατηγορούμενος για κατασκοπεια.
Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες διαθέτουν τεταμένες διπλωματικές σχέσεις από το 1960, όταν η λεγόμενη «κρίση των πυραύλων» ανάγκασε τις ΗΠΑ να επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα.
Πάντως η σημερινή εξέλιξη θεωρείται καρπός προσπαθειών αρκετών χρόνων, καθώς το τελευταίο διάστημα η κουβανική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων και η αγοροπωλησία αυτοκινήτων.

Ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείει επίσκεψη του Obama στην Κούβα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επίσκεψης του προέδρου Ηνωμένων Πολιτειών B. Obama στην Κούβα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν προγραμματίζει κάτι τέτοιο, ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πριν από λίγο πως δεν αποκλείει να γίνει μια τέτοια επίσκεψη.
«Εάν υπάρξει ευκαιρία να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος μια επίσκεψη, είμαι σίγουρος πως (ο Obama) δεν θα την αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτη», είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο Έρνεστ παραδέχθηκε ότι είναι πιθανό κάποιος μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ να αναιρέσει τη νέα πολιτική που χαράσσει ο σημερινός έναντι της Κούβας ωστόσο, τόνισε πως ο Λευκός Οίκος ελπίζει το Κογκρέσο να προχωρήσει σε μέτρα τα οποία θα καταστήσουν δυνατή την πλήρη άρση του εμπάργκο που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Αβάνα πριν ο Obama αποχωρήσει από την προεδρία.

Το ιστορικό των σχέσεων ΗΠΑ- Κούβας και της επιβολής του εμπάργκο

Ήταν 15 Οκτωβρίου του 1962, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι πληροφορούνταν την εγκατάσταση σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων στην Κούβα.
Η στροφή του καθεστώτος Κάστρο προς την Μόσχα απειλούσε ευθέως την αμερικανική επικράτεια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν με το ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας.
Η κρίση που απείλησε να οδηγήσει τον κόσμο στον πυρηνικό όλεθρο, λύθηκε τελικά όταν ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ δέχτηκε να αποσυρθούν οι πύραυλοι από το νησί, με αντάλλαγμα τη δέσμευση Κένεντι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε θα εισέβαλαν στην Κούβα.
Οι όροι του εμπάργκο ωστόσο, που είχε επιβληθεί από την Ουάσινγκτον στην Αβάνα ήδη από το 1960, δύο χρόνια μετά την Κουβανική Επανάσταση που έφερε τον Φιντέλ στην εξουσία, ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο.
Οι κυρώσεις αυστηροποιήθηκαν με ειδικούς νόμους που υιοθετούσε το Κογκρέσο, με δηλωμένο σκοπό την άσκηση πιέσεων στην κουβανική κυβέρνηση για την στροφή προς τον εκδημοκρατισμό και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Το 2008, με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αμερικανός πρόεδρος B. Obama περιέγραψε μία σειρά από βήματα, που θα μπορούσε να κάνει η Κούβα για την άρση του πιο μακροχρόνιου εμπορικού εμπάργκο στην σύγχρονη ιστορία.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, η άδεια λειτουργίας στο νησί των αμερικανικών τηλεπικοινωνιακών εταιριών και ο τερματισμός της αποστολής αμερικανικών δολαρίων από συγγενείς που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης