Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική ημέρα για τις σχέσεις ΗΠΑ και Κούβας - Αίρεται μερικώς το εμπάργκο

Ιστορική ημέρα για τις σχέσεις ΗΠΑ και Κούβας - Αίρεται μερικώς το εμπάργκο
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία των Obama - Castro
Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή ημέρα, καθώς ΗΠΑ και Κούβα μετά από δεκαετίες σύγκρουσης, αποφασίζουν να ομαλοποιήσουν τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, οι ΗΠΑ ξεκινούν διαπραγματεύσεις με την Κούβα, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις.
Η συμφωνία των δύο χωρών εικάζεται πως προβλέπει την επαναλειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα αλλά και τη μερική άρση του εμπορικού εμπάργκο στην Κούβα.
Μάλιστα, η επισημοποίηση της απόπειρας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί δια στόματος των δύο ηγετών, B. Obama και R. Castro.
To σχέδιο του Obama περιλαμβάνει επίσης, την απελευθέρωση 53 πολιτικών κρατουμένων στις ΗΠΑ και την ελεύθερη χρήση πιστωτικών καρτών.
Ας σημειωθεί πως οι δύο χώρες διαθέτουν τεταμένες διπλωματικές σχέσεις από το 1960, όταν η λεγόμενη «κρίση των πυραύλων» ανάγκασε τις ΗΠΑ να επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα, η οποία θεωρούταν στενή σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης.
Πάντως η σημερινή εξέλιξη θεωρείται καρπός προσπαθειών αρκετών χρόνων, καθώς το τελευταίο διάστημα η κουβανική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων και η αγοροπωλησία αυτοκινήτων.

Η μερική αίρεση του εμπάργκο αφορά τις εξής 12 κατηγορίες:
- Επισκέψεις οικογενειών
- Επιχειρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης
- Δημοσιογράφοι
- Επαγγελματική έρευνα
- Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
- Θρησκευτικές δραστηριότητες
- Δημόσια δρώμενα
- Ανθρωπιστική στήριξη
- Ιδιωτικές δωρεές
- Ανθρωπιστικά projects
- Εξαγωγές, εισαγωγές
- Ορισμένες οικονομικού τύπου συναλλαγές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης